עיכוב התפתחותי

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על עיכוב התפתחותי אצל ילדים, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

עיכוב התפתחותי איור

איחור התפתחותי בילדים

בשלבי הינקות והילדות, ישנן מספר "תחנות" התפתחותיות שתינוקות ופעוטות עוברים דרכן. לתחנות האלו יש ברוב המקרים מועדים ידועים מראש, אך ישנם מקרים שבהם ילדים מפגינים או עשויים להפגין עיכוב התפתחותי.

על מנת לטפל בבעיות התפתחות אצל ילדים, חשוב לדעת מהו עיכוב התפתחותי, וכיצד ניתן לזהות את התופעה אצל תינוקות ופעוטות. כאן נציג בפניכם מה זה בדיוק איחור התפתחותי, מה תסמיניו, וכיצד ניתן לזהות עיכוב בהתפתחות אצל תינוקות ופעוטות.

מהו עיכוב התפתחותי? הגדרה

ישנם שלבי התפתחות אוניברסליים, ולכל ילד יש קצב התפתחות משלו. אולם, ישנם גורמים סביבתיים, גופניים וגנטיים שגורמים לעתים לעיכוב בהתפתחות. כלומר, עיכוב בהתפתחות הוא קצב התפתחות איטי, בהשוואה למדדים אוניברסליים. עיכוב התפתחותי יכול להתבטא בפרמטר אחד, או במספר פרמטרים מהרשימה הבאה:

עיכוב התפתחותי מוטורי – עיכוב אשר פוגע ביכולתם של ילדים ותינוקות לתאם בין קבוצות שרירים גדולות – כמו שרירי הזרועות או הרגליים. עיכוב התפתחותי מוטורי עלול לפגוע גם בתיאום של קבוצות שרירים קטנות, כמו כפות הרגליים/ידיים. עיכוב מהסוג הזה נובע ממצבים רפואיים שונים אשר משפיעים על השרירים בגוף (כמו מחלות ניווניות), גורמים גנטיים, ובעיות התפתחותיות מבניות – דוגמת אי-התאמה באורך הגפיים.

עיכוב התפתחותי קוגניטיבי – עיכוב אשר משפיע על התפקוד הקוגניטיבי של ילדים ותינוקות. עיכוב התפתחותי קוגניטיבי עלול להופיע בעקבות פגיעה מוחית, פגיעה בראש, ועוד.

עיכוב התפתחותי רגשי / התנהגותי / חברתי – עיכוב במיומנויות החברתיות, ההתנהגותיות והרגשיות. ישנם ילדים עם הפרעות נוירו-התנהגותיות שמאובחנים עם עיכוב מהסוג הזה, והמצב מאופיין בקשיים ביצירת תקשורת עם ילדים אחרים, קשיים בהבנה של רמזים חברתיים, קשיים בהבנה של מחוות חברתיות, וקשיים בקיום דו-שיח משמעותי.

עיכוב התפתחותי שפתי – קושי בתקשורת מילולית, שנובע לרוב מהפרעות בקליטת שפה. עם עיכוב התפתחותי שפתי, ילדים יתקשו להבין מושגים בסיסיים או מילים בסיסיות, והם יתקשו לנהל תקשורת מילולית. ילדים עם עיכוב התפתחותי שכזה עלולים לפתח גם עיכוב בהבעה, יחד עם העיכוב בביטוי ווקאלי. כלומר, אוצר המילים ויכולת ההבעה של ילדים עם עיכוב שפתי יהיו דלים, יחסית לילדים אחרים בגילם. עיכוב התפתחותי בשפה עשוי לנבוע מבעיות גנטיות, אובדן ראייה, אובדן שמיעה, נזק מוחי, וגם כתוצאה מגורמים סביבתיים.

עיכוב התפתחותי רב תחומי – עיכוב שמשלב בתוכו שני סוגים, או יותר, מהעיכובים שצוינו מעלה. כלומר, ילדים עם עיכוב התפתחותי רב תחומי יחוו עיכובים בשני תחומים או יותר. הסיבות לסוג העיכוב הזה, אגב, אינן תמיד ידועות.

סימנים של עיכוב התפתחותי בתינוקות או אצל ילדים

הסימנים הבאים עשויים להעיד על עיכוב התפתחותי, וחשוב להיות ערים להם:

חוסר סימטריות בפעולות גופניות – אם תינוק או פעוט מפגין חוסר סימטריה בפעולות גופניות, ייתכן שצריך לבדוק את המצב. מה זה בדיוק חוסר סימטריה? חוסר איזון בפעולות שילדים צריכים לבצע. כך למשל, אם תינוק מושיט יד אחת בלבד כדי לקחת חפצים, או פעוט גורר רגל, או לא משתמש בגפיים באופן שוויוני – ייתכן שמדובר בעיכוב מוטורי.

נסיגה ברצף ההתפתחות – ישנם שלבים שתינוקות וילדים צריכים לעבור בהתפתחות שלהם: מעבר ממילים להברות, מעבר מזחילה לעמידה, מעבר מעמידה להליכה, וכיוצ"ב. כאשר ילדים לא עוברים לתחנה הבאה בשלב ההתפתחות שלכם – יכול להיות שהם חווים עיכוב התפתחותי כלשהו.

העדר סקרנות – תינוקות הם יצורים סקרנים במיוחד, שאוהבים לחקור את הסביבה באמצעות כל האיברים שלהם: באמצעות הכנסה של חפצים לפה, מישוש, זחילה לעבר עצמים שונים, ופעולות נוספות. חוסר סקרנות ועניין שכזה הוא סימן מובהק לעיכוב, וחשוב לשים אליו לב.

חוסר תקשורת/תקשורת דלילה – בגיל חודשיים, תינוקות צריכים לעקוב אחר עצמים נעים באמצעות עיניהם. בגיל שלושה חודשים, תינוקות כבר מתייחסים לפניהם של אנשים שנמצאים בסביבתם. אם התקשורת הזו לא קיימת – יש לבצע אבחון התפתחות הילד לבדיקת עיכוב התפתחותי תקשורתי.

עיכוב התפתחותי תמונה

איך מזהים עיכוב התפתחותי קל או חמור?

הדבר הראשון שצריך לדעת על אבחון של עיכוב התפתחותי הוא שלא כל עיכוב שכזה מעיד על בעיה. כפי שנאמר, לכל ילד יש קצב התפתחות משלו. ישנם ילדים עם עיכוב התפתחותי קל שעובר מעצמו או באמצעות טיפול קל. איחור התפתחותי לא תמיד מעיד על עיכוב התפתחותי חמור, ולכן חשוב שלא לקפוץ למסקנות, אלא לבדוק את הנושא באופן מקצועי:

* בדיקות בטיפת חלב – בדיקות בטיפות חלב הן חיוניות מפני שהן מאפשרות לבדוק את מצבם הבריאותי של ילדים ופעוטות, ואת קצב ההתפתחות שלהם בהשוואה למדדים רפואיים. בנוסף, בטיפת חלב ניתן לבדוק האם ישנו עיכוב בהתפתחות שצריך להמשיך לבחון.

* צפייה של הגננת – גננות מבחינות לרוב בהתנהגות חריגה של ילדים, לרבות התנהגות שעשויה להעיד על עיכוב התפתחותי. בעיות התפתחות נותנות את אותותיהן בקרב ילדים אחרים, כך שחשוב להקשיב לגננת, ולבדוק האם יש משהו שצריך לשים אליו לב.

* צפייה של ההורים – בסופו של יום, הורים מכירים את ילדיהם יותר טוב מכולם. אם הורים מבחינים שילדם לא נמצא בקצב ההתפתחות כמו של ילדים אחרים, חשוב לא לחכות שזה יעבור מעצמו. נכון, איחור התפתחותי הוא לא תמיד עיכוב התפתחותי, אבל כדי לשלול את המצב – מומלץ להיות זהירים וללכת לבדיקות במקרה שבו יש איחור התפתחותי כלשהו.

* אבחון ראשוני של רופא ילדים/רופא משפחה – התחנה הראשונה של אבחון בעיות התפתחות אצל תינוקות או בדיקת בעיות התפתחות אצל ילדים היא אצל רופא המשפחה. כאמור, יכולים להיות מצבים פיזיולוגיים שגורמים לעיכוב בהתפתחות, כמו אובדן שמיעה, בעיות גנטיות, ועוד. כדי לשלול בעיות גופניות, יש לפנות לרופא ילדים/רופא משפחה, כאשר עולה חשד לבעיות התפתחות. הרופא יבצע בדיקה כללית, וכן יפנה את ההורים לבדיקות מעבדה. לאחר קבלת התשובות, ניתן יהיה לדעת מה צריך לעשות, והאם אכן יש בעיה גופנית שדורשת טיפול, או שמא צריך לטפל בעיכוב בדרכים אחרות.

בעיות התפתחות בגיל הרך: השורה התחתונה

כל ילד הוא עולם ומלואו, ולכל ילד יש את קצב ההתפתחות שלו. אולם, ישנו טווח זמנים שתינוקות ופעוטות צריכים לעמוד בו. כאשר תינוקות, פעוטות וילדים בגיל הרך חורגים מטווחי הזמנים האלו, ומהפעולות שעליהם לבצע – ייתכן שמדובר בעיכוב התפתחותי. כדי לטפל בבעיות האלו, חשוב לאבחן תחילה האם אכן מדובר בעיכוב, ולאחר מכן להתאים את מהלך הטיפול לסוג העיכוב.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום עיכוב התפתחותי אצל ילדים