התפתחות חברתית

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על התפתחות חברתית בגיל הרך, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

התפתחות חברתית איור

מהי התפתחות חברתית?

קשרים חברתיים הם קשרים חיוניים שאנו מפתחים לאורך שלבים שונים בחיינו. התפתחות חברתית בגיל הרך מהווה שלב קריטי בחייהם של ילדים, והיא יכולה להשפיע על המשך חייהם של ילדים.

התפתחות חברתית תקינה יכולה להוות מפתח לחיים חברתיים ועשירים, וחשוב להכיר את המשמעות שלה, וכיצד לדעת אם ילדיכם מפתחים את הכישורים החיוניים האלו.

על החשיבות של התפתחות חברתית של ילדים

התפתחות חברתית משפיעה על יכולתם של ילדים לבנות מערכות יחסים בריאות עם ילדים אחרים, בילדותם, ועם אנשים בוגרים, בבגרותם. בנוסף, התפתחות כזו עוזרת לילדים לווסת ולנהל את רגשותיהם, ולהבין ,כמידת יכולתם, אנשים אחרים שנמצאים בחייהם.

כאשר יש לילדים אינטראקציה בריאה עם בני גילם ועם מבוגרים, הם יודעים לזהות בצורה תקינה רגשות ומחשבות של אחרים, ולתקשר עם הסביבה. מרבית התקשורת האנושית אינה מילולית, למרבה ההפתעה, ולכן התפתחות חברתית היא חיונית. ילדים אשר מפתחים מיומנויות חברתיות תקינות בגילאים צעירים יפתחו מיומנויות חברתיות חשובות שילוו אותם במהלך כל חייהם.

ההתפתחות החברתית מתחילה כבר מרגע הלידה, ומוחם של תינוקות וילדים מתעצב בכל רגע לפי החוויות והאינטראקציות שלהם. כדי לתת לילדים נקודת התחלה חיובית ואיתנה לחיים, חשוב לטפח את ההתפתחות החברתית שלהם כבר מהגיל הרך, ולעודד קשרים חברתיים בריאים עם סביבתם.

התפתחות חברתית של ילדים לפי גילאים

כמו עם התפתחות גופנית, גם להתפתחות חברתית יש שלבים שונים שילדים עוברים. ישנה סקאלה כללית של התנהגות חברתית, וציוני דרך שילדים עוברים בחייהם החברתיים, ואלו השלבים המרכזיים בהתפתחות הזו:

* גיל שנה עד שנתיים – בגילאים הללו, ילדים מפגינים התנהגות שעשויה להיות מאתגרת, אך היא תקנית לחלוטין. ילדים בני שנה עד שנתיים מפגינים התנהגות מתריסה, כמו התקפי זעם שכולם מכירים, כאשר המטרה היא לבסס את עצמאותם. בשלב הזה בחייהם, ילדים עדיין לא יודעים כיצד לזהות תחושות ומחשבות של אחרים, והם נמצאים בשלב שבו הם עשויים לחשוב כי כל הסביבה שלהם חושבת כמוהם. כאשר הם אינם מקבלים תשומת לב מסביבתם, ילדים בני שנה עד שנתיים יהפכו להיות עצבניים. בגילאים האלו ילדים לא נמצאים לבד לפרקי זמן ארוכים, והם משחקים באופן עצמאי לזמנים קצרים בלבד. כלומר, ילדים קטנים נהנים להיות בחברת ילדים בני גילם, אך רוב הזמן הם לא יחלקו משחקים עם חבריהם, אלא ישחקו באותו המרחב.

* גיל שנתיים עד שלוש – בשלב הזה, התפתחות חברתית רגשית בתקופת הילדות עולה מדרגה. ילדים בני שנתיים עד שלוש מחקים את ההתנהגות של מבוגרים בחייהם, בכל הנוגע למשימות מורכבות יותר, כמו הרגלי אכילה. הם גם מפתחים ומפגינים גילויי חיבה לבני גילם, ומתחילים להביע קשת רחבה יותר של רגשות. יציבות היא חלק משמעותי עבור ילדים בני שנתיים עד שלוש, והם יפגינו סערת רגשות כאשר יתרחשו שינויים גדולים בשגרה שלהם.

* גיל שלוש עד ארבע – התפתחות חברתית תקינה בשלב הזה כוללת אינטראקציות מורכבות יותר עם הסביבה. ילדים משתפים פעולה יותר עם בני גילם, בייחוד במשחקים, הם יודעים לפתור בעיות מסוימות שצצות במעגל החברתית שלהם, והם מביעים רגשות באופן מילולי, ולא באמצעות בכי או צעקות. המיומנויות האלה מקנות לילדים תחושת עצמאות גדולה יותר, והם מצליחים לבצע משימות מסוימות לבד, כמו בחירת בגדים לגן.

* גיל ארבע עד חמש – החברויות בגילאים האלו מקבלות גוונים עמוקים יותר. ילדים בני ארבע עד חמש מפתחים חברויות משמעותיות, והם מתחילים להבין כללים וחוקים מסוימים. ההבנה החברתית של ילדים בשלב הזה היא טובה יותר, והם מבינים תחושות של אנשים אחרים, ומתנהגים ביתר רגישות. הגבול בין העולם הפנימי-דמיוני של ילדים ובין העולם האמיתי הופך לברור יותר, וילדים כבר מבינים את ההבדל בין העולמות האלו. אולם, זה לא אומר שילדים בגילאים האלו יתנהגו כמו מבוגרים קטנים. בגיל ארבע עד חמש עדיין ניתן לצפות לתנודות רגשיות והתנהגותיות. יום אחד ילדים יכולים להיות רגועים ומבינים, וביום אחר הם יהיו תובעניים ואנוכיים.

התפתחות חברתית תמונה

התפתחות חברתית רגשית בתקופת הילדות: תפקידם של ההורים

להורים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות החברתית של ילדיהם. בתקופת הינקות והילדות, חשוב לבלות זמן עם ילדים, בדגש על זמן איכות. חשוב להעניק להם תשומת לב, ולתקשר עמם בצורה בריאה, כדי שילמדו כיצד לתקשר עם סביבתם. כפי שאמרנו, ילדים מחקים התנהגות של מבוגרים, כך שהאופן שבו הורים נוהגים משפיע על ילדיהם במידה ניכרת.

בנוסף, חשוב לאפשר לילדים לבלות עם בני גילם – בגן או בגינה. מומלץ לקחת את הילדים למקומות שיש בהם ילדים באותו גיל וגם ילדים בוגרים יותר. כאשר עושים זאת, מומלץ להצטייד בצעצועים רבים כדי למנוע ריבים והתנהגות רכושנית.

חשוב לדעת שלעתים ילדים יפגינו פחד מזרים, וזה בסדר גמור. סביב גיל חצי שנה, שבעה חודשים, ילדים מפגינים חרדת נטישה, וזה שלב תקין בהתפתחות שלהם. התחושות האלו מגיעות לשיא בגיל שנה עד שנה וחצי, ואם ילדים בגילאים האלו בוכים בחברת אחרים, מומלץ להרים ולנחם אותם.

התפתחות חברתית בגיל הרך: מה מוגדר כהתנהגות חריגה?

השלבים שציינו מעלה מהווים אבני דרך חשובות אצל תינוקות וילדים קטנים. כל ילד מתפתח בצורה שונה, ויש ילדים שיפגינו התנהגות חברתית בגיל קצת גדול יותר, לעומת ילדים אחרים.

כאשר תינוקות מגיעים לגיל שנה והם אינם מביעים עניין באנשים אחרים, מלבד הוריהם, ייתכן שיש בעיה התפתחותית כלשהי. בנוסף, תוקפנות מוגזמת אצל ילדים בגיל שנה עד גיל שלוש דורשת תשומת לב מיוחדת.

אם ילדים מפגינים התנהגות כזו, מומלץ לפנות אל רופא ילדים כדי להתחיל באבחון ראשוני של המצב. ייתכן שמדובר בבעיה גופנית, נוירולוגית או גנטית שגורמת למצב הזה. ייתכן גם שמדובר בבעיה פסיכולוגית כלשהי שצריך לבדוק, כך שחשוב לשים לב להתפתחות של תינוקות, ולוודא שהם עוברים בשלבים החשובים בהתפתחות החברתית.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום התפתחות חברתית בגיל הרך