התפתחות שפה

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על התפתחות שפה בגיל הרך, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

התפתחות שפה איור

התפתחות שפה אצל ילדים

כישורי שפה תקינים מהווים חלק חיוני מהחיים של כולנו; התפתחות שפתית מאפשרת לנו לתקשר עם אחרים, ולהביע את עצמנו באופן מילולי. לכן, התפתחות שפה אצל ילדים היא קריטית, וחשוב לטפח את שפתם של ילדים, ולהעשיר אותה. מטה נסקור את שלבי התפתחות השפה אצל תינוקות, פעוטות וילדים, ונגלה כיצד להבחין בבעיות שפה אצל ילדים.

התפתחות שפתית בגיל הרך

השנה הראשונה של ילדים היא שנה מכרעת, במובנים רבים; בתקופה הזו ילדים מפתחים כישורים שונים, לרבות כישורי שפה, שמאפשרים להם לתקשר עם סביבתם ולהביע את עצמם.

התפתחות שפתית בגיל הרך היא בעצם שילוב של מספר גורמים, שיחדיו מביאים לפיתוח של יכולת הבעה מילולית. ההתפתחות הזו מערבת שימוש בשפתיים, בלשון, בחך, וככל שההתפתחות מתקדמת – נכנס לתמונה גם שימוש בשיניים. מכלול האיברים האלו מאפשרים לילדים ליצור צלילים וקולות, ובשלבים הבאים, ילדים יצליחו להוציא מפיהם גם מילים, ולחבר אותם למשפטים. ההתפתחות הזו היא הדרגתית, ולכל גיל יש את מאפייני השפה שלו.

שלבי התפתחות שפה לפי גיל

* לפני הלידה – אנשים רבים מופתעים לשמוע שהתפתחות של כישורי שפה מתחילה כבר ברחם. נכון, עוברים לא מבינים משמעות של מילים, אבל חוקרים רבים גורסים שכבר בשלב הזה מתחילה הבנה של שפה. כיצד? תינוקות ברחם יכולים לשמוע שיחות, והם מבחינים בטונים של דיבור. לכן, תינוקות לאחר לידה מצליחים לזהות קולות שהם שמעו, עוד לפני לידתם.

* לידה עד גיל 3 חודשים – בחודשים הראשונים לחייהם של תינוקות, הם אינם יכולים לתקשר באופן מילולי. אמצעי התקשורת של תינוקות לאחר לידה, ועד גיל שלושה חודשים, הוא בכי. לתינוקות יש סוגים שונים של בכי, ולאחר תקופה מסוימת, הורים לומדים להבחין בין סוגי בכי שונים, ולענות לצרכיו של ילדם. כך למשל, בכי גבוה וצרחני מעיד לרוב על רעב. ככל שתינוקות גדלים, כך הם משמיעים יותר צלילים, קולות והמיות. למרות שזה לא תמיד נראה כך, תינוקות לא רק שומעים, אלא גם מקשיבים לשיחות סביבם, בייחוד של הוריהם.

* גיל 4 עד 6 חודשים – בגיל 4 חודשים, התפתחות שפה דבורה מתבטאת במלמול וקשקושים שונים של ילדים. בגילאים האלו ילדים אינם מפותחים דיים כדי להוציא מילים מפיהם, אך הם כן מוציאים צלילים מגוונים וברורים יותר. כמו בגיל צעיר יותר, תינוקות בשלב הזה משתמשים בצלילים שונים כדי להביע תחושות ורצונות שונים. כדי לפתח את שפתם של ילדים בני 4 עד 6 חודשים, חשוב לדבר איתם, פנים מול פנים, ולהגות מילים בצורה ברורה וחזרתית. כאשר מעודדים ילדים לעשות זאת, עוזרים להם לאמן את פיהם, מיתרי קולם, וגם לאמן את לשונם.

* גיל 7 עד 12 חודשים – בחודשים האלו, תינוקות יהפכו ליותר ויותר קולניים. הם ימלמלו הרבה, וזה נובע מכך שהם מנסים לחקות את הצלילים והמילים שהם שומעים בסביבתם. כאשר תינוקות שומעים רעשים בגילאים האלו, הם מפנים את ראשם בכיוון, ושמים יותר לב למילים שהם שומעים. כדי לעודד התפתחות שפה בשלב הזה, מומלץ לדבר לילדים במשפטים שלמים. דרך טובה לעשות זאת היא באמצעות הקראת ספרים לילדים, וגם שיחה איתם. גם אם הם עדיין לא יכולים לענות במשפטים, דיבור לתינוקות בגיל 7 חודשים עד 12 חודשים עוזר להם לפתח כישורי שפה. כאשר הם מגיעים לגיל שנה, ילדים מצליחים להגות מילים פשוטות, כמו "אבא", "אמא", "לא", ועוד. אם ההתפתחות השפתית תקינה, ילדים בגיל שנה גם מצליחים לעקוב אחר הוראות פשוטות, כמו "תרים את הכדור".

* גיל 13 עד 18 חודשים – התפתחות שפה אצל ילדים בגיל הזה ממשיכה ומתקדמת; מרבית הילדים יצליחו להגיד מילה אחת לפחות, וגם להבין משמעות של מילים מסוימות. בנוסף, ילדים לומדים לא רק מילים, אלא גם להתאים את טון הדיבור שלהם. ילדים גם יצליחו לזהות דברים מסוימים לפי שמם, כמו חלקי גוף, צבעים, ואנשים, ויוכלו להצביע על הדברים האלו כאשר מישהו יגיד את שמם.

* גיל 19 עד 24 חודשים – זהו שלב של קפיצה בכישורי השפה; ילדים מצליחים להגיד 50 עד 70 מילים, ומבינים יותר מ-200 מילים. התפתחות השפה הדבורה בשלב הזה מואצת, וילדים בגילאים האלו לומדים 10 מילים חדשות בכל יום, וגם מצליחים לחבר משפטים קצרים. יכולת ההבעה שלהם משתפרת הודות לכך, והם משתמשים במילים ובטון משתנה כדי להביע את עצמם.

* גיל 25 עד 36 חודשים – ילדים בשלב הזה מדברים על עצמם בגוף ראשון, לומדים להתאים טון ועוצמת דיבור בצורה נכונה, יודעים כ-300 מילים, ומדברים במשפטים קצרים ונכונים מבחינה דקדוקית.

התפתחות שפה תמונה

תרומת ההורים להתפתחות השפה של ילדים

להורים יש תפקיד מכריע בהתפתחות שפתית של ילדיהם; דיבור עם ילדים, תיאור של פעולות שאתם עושים, שאילת שאלות, הקראת שירים וסיפורים, ותקשורת מילולית עם ילדים תורמת במידה ניכרת להתפתחות שפתם.

בנוסף, חשוב להדגים לילדים כיצד שיחות מתנהלות; כאשר תינוקות ופעוטות מקשקשים או מוציאים מילים, חשוב להביט בפניהם ולהקשיב להם. התפתחות של שפה נשענת במידה רבה על חיקוי של הסביבה, כך שילדים מסגלים לעצמם כישורי שפה באמצעות האזנה לשיחות, טון דיבור של מבוגרים סביבם ואופן התקשורת המילולית בסביבתם.

כיצד לזהות קשיים בהתפתחות שפה בגיל הרך

התפתחות שפה תקינה בגיל הרך היא כפי שתוארה מעלה. אולם, ילדים הם ייחודיים ושונים מאחרים, כך שלא כל ילד יעמוד בלוח הזמנים שהצגנו מעלה. אם כן, כיצד ניתן להבחין בקשיים בהתפתחות שפה לפי גיל? באמצעות הסימנים הבאים:

• הילד מתקשה לבטא את עצמו – מתקשה להפיק מילים וצלילים באופן ברור
• לילד יש אוצר מילים מוגבל יחסית לבני גילו
• הילד משתמש בשפה באופן לא מותאם
• בשלב הפעוטות – הילד מדבר מעט מאוד, או לא מדבר כלל
• מעל גיל 3 – ביטוי המילים של הילד אינו ברור
• מעל גיל 6 – הילד מתקשה להגות מילים ולהרכיב משפטים שלמים

מעבר לכך, שיבושים בהטיות של זכר-נקבה, אוצר מילים דל, עיכוב בהתפתחות השפה, או עצירה בהתפתחות שפתית עלולים להעיד על ליקויים שפתיים, בעיות התפתחות או על הפרעות תקשורת.

אם זה המצב, מומלץ שלא להתמהמה ולבחון האם אכן ישנה לקות תקשורתית או שפתית. טיפול מקצועי יכול להפוך את המצב, ולאפשר לילדים לפתח כישורי שפה תקינים, וליהנות מתקשורת ברורה עם סביבתם.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום התפתחות שפה בגיל הרך