התפתחות מוטורית

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על התפתחות מוטורית בגיל הרך, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

התפתחות מוטורית איור

לפני הכל, מהי מוטוריקה?

כיצד מתפתחת תנועה בגיל הרך? מהי התפתחות מוטורית? מה שלבי ההתפתחות המוטורית אשר הוגדרו בין היתר על מנת לסייע לנו לוודא את תקינות ההתפתחות?

לפני שנעבור לשלבים השונים של התפתחות מוטורית, נבהיר תחילה מה היא בדיוק "מוטוריקה". באופן כללי, מוטוריקה היא מונח שמתייחס לתנועות הגוף השונות, כאשר ישנה חלוקה לשני סוגי מוטוריקה, והם:

* מוטוריקה עדינה – מכלול פעולות השרירים הקטנים בכף היד; הפעולות האלו מאפשרות לתפקד באופן יומיומי, ולבצע פעולות עדינות שונות, כמו הרמה של חפצים שונים, קשירת שרוכים, סגירת רוכסנים, וכיוצ"ב.

* מוטוריקה גסה – מכלול פעולות השרירים הגדולים בגוף, לרבות מערכת שיווי המשקל, מנגנוני יציבה שונים, ותנועתיות 'גדולה', כמו הליכה, בעיטה בכדור, ריצה, וכיוצ"ב.

מהי התפתחות מוטורית?

תינוקות נולדים ללא יכולת שליטה רצונית על הגפיים שלהם. אולם, כבר משלב הלידה, מתחילה התפתחות מוטורית אצל תינוקות, והם מתחילים לפתח מיומנויות שונות אט אט. בתחילת הדרך, מתחילה התפתחות של מוטוריקה גסה אצל תינוקות, ולאחר מכן מתחילה ההתפתחות של המוטוריקה העדינה.

התפתחות של מוטוריקה גסה מתחילה כאשר לתינוקות יש שליטה טובה יותר על השרירים העדינים והגדולים בגופם. כתוצאה מכך, הם מצליחים לבצע תנועות מדויקות ומתואמות יותר. בשלבים האלו חשוב לחשוף תינוקות להתנסויות שונות כדי לעודד את התפתחותם, ולהביא אותם למצב שהם מצליחים לזחול, להתגלגל, לשבת, ובשלבים מתקדמים יותר – לשבת ולעמוד.

במקביל להתפתחות של מוטוריקה גסה, מתחילה גם התפתחות של מוטוריקה עדינה אצל תינוקות; בדרך כלל, תינוקות יפגינו פיתוח מוטוריקה עדינה באמצעות הידיים: הם ינסו לאחוז בדברים שנמצאים בהישג ידם, כמו הפנים של הוריהם, ועצמים שונים שנמצאים בקרבתם.

בהתחלה תהיה אחיזה גסה בכף היד, ולאחר שתינוקות יפתחו את המיומנות הזו, הם גם יפתחו יכולת לאחוז בפריטים קטנים. כמו עם התפתחות מוטורית גסה, גם התפתחות מוטורית עדינה צריכה להיתמך על ידי הסביבה. יש לעודד תינוקות לאחוז בחפצים שונים, ולשים בסביבתם גירויים שונים. מוטוריקה עדינה מתפתחת כמו שצריך כאשר לתינוקות יש גוף יציב, וכן חגורת כתפיים חזקה דיה כדי לתמוך בפעולות שלהם.

שלבי התפתחות מוטורית אצל תינוקות

לכל תינוק יש קצב התפתחות משלו, אך ישנם טווחי זמן שבהם יש לצפות להתפתחות של מיומנויות מוטוריות גסות ועדינות. נהוג לחלק את שלבי ההתפתחות של התינוק לפי חודשים, ואלו שלבי ההתפתחות הכלליים של התפתחות מוטורית אצל תינוקות:

* חודש ראשון – במהלך החודש הראשון, לתינוקות יש רפלקס יניקה חזק. בחודש הזה, האגרופים של תינוקות קמוצים, הם אוהבים להיות מעורסלים בידיים או בשמיכה, ויש להם חיוך רפלקסיבי כאשר הם חווים גירויים תחושתיים. בסוף החודש הראשון, כבר ניתן להבחין בהתפתחות מוטורית אצל תינוקות: בשלב הזה, תינוקות מתחילים להחזיק את ראשם יותר טוב, הם מסובבים את ראשם בחיפוש אחר פטמה, הם נעשים קשובים לרעשים, מפנים את ראשם לכיוון של מקורות אור, והשרירים שלהם מתחילים להתחזק.

* חודש שני – בחודש השני לחייהם, תינוקות מחזיקים את ראשם בצורה יציבה יותר (אבל עדיין זקוקים לתמיכה), הם מניעים את ידיהם לכיוון מרכז גופם, מחייכים באופן רצוני, מסובבים את ראשם לכיוון רעשים, יוצרים קשר עין עם אנשים קרובים, משמיעים קולות, ומגלים ערנות חדה יותר.

* לאחר החודש השני – במהלך החודשים הבאים, תינוקות יתחילו לשלוט בשרירים שלהם בצורה טובה יותר. הם ינסו לאחוז בחפצים, יצליחו להניע את ידיהם מעבר למרכז גופם, ילמדו לשכב, להתגלגל מצד לצד, לזחול, ולעמוד. המעבר בין השלבים האלו הוא הדרגתי, וחשוב לתמוך בתינוקות ולעודד אותם לבצע פעולות שונות במהלך שעות הערות שלהם.

* בגיל 6-9 חודשים – תינוקות צריכים להתחיל לזחול, והם גם אמורים להתיישב בצורה יציבה.

* בגיל שנה-שנה וחצי – תינוקות כבר הופכים לפעוטות, והם נעמדים ומנסים ללכת.

התפתחות מוטורית תמונה

התפתחות מוטורית תקינה לעומת התפתחות מוטורית לקויה

התפתחות מוטורית תקינה היא בעצם מעבר בתחנות המקובלות לתינוקות. תחילה הם יפגינו מיומנויות גסות, ובמקביל יפתחו מיומנויות מוטוריות עדינות. כלומר, הם יבצעו את הפעולות שעליהם לבצע, ללא בעיות.

לעומת זאת, התפתחות מוטורית לקויה היא בעצם עיכוב התפתחותי-מוטורי; כאשר תינוקות ופעוטות לא מצליחים לבצע פעולות שונות שעליהם לבצע, או שהם מפגינים איחור משמעותי בביצוע של פעולות שונות – ייתכן שמדובר בבעיית התפתחות מוטורית. אולם, חשוב להדגיש שכל ילד הוא שונה; עיכוב של מספר חודשים קצרים אינו מעיד באופן וודאי על בעיה, שכן ישנם ילדים שמתפתחים בקצב רגיל, וילדים שמתפתחים בקצב קצת איטי יותר.

בעיות מוטוריות אצל ילדים: מתי צריך לבדוק את המצב?

חשוב להיות ערים להתפתחות של תינוקות, ולוודא שהם מגיעים לאבני הדרך שהם אמורים להגיע אליהן, במועדים הרצויים. אם ישנה התפתחות איטית יחסית, אך רציפה – כנראה שהכול תקין, וקצב ההתפתחות הוא מעט איטי.

לעומת זאת, כאשר התפתחות מוטורית נעצרת, ותינוקות לא מבצעים פעולות שהם אמורים לבצע – ייתכן שיש בעיה. עיכוב התפתחותי-מוטורי יכול לנבוע מגורמים סביבתיים (חסך בגירויים, למשל), גורמים נוירולוגיים, גורמים גופניים, או גורמים גנטיים.

ילדים שחווים איחור התפתחותי לא יצליחו לייצב את עצמם כמו שצריך, ייראו חלשים, והפעולות שלהם יהיו מסורבלות. חשוב לבחון האם אכן מדובר בעיכוב התפתחותי, מה גורם לו, והאם המצב ניתן לטיפול.

התפתחות מוטורית בגיל הרך

התפתחות מוטורית אצל תינוקות היא תהליך מקסים שבמהלכו תינוקות מגלים את העולם סביבם, ומתחילים להתערות בו. ישנם מספר שלבים בהתפתחות מוטורית שצריך לעבור כדי לחוות התפתחות תקינה, וזה חיוני להכיר את השלבים האלו ואת מועדם.

במקרה של עיכובים, ניתן לטפל במצב, אך אבחון ראשוני של ההורים, ואבחון של מומחים הוא חיוני. כך או כך, יש לתמוך בהתפתחות מוטורית של תינוקות, ולשים לב שהם מגיעים לנקודות הציון הנכונות, במועדים הנכונים.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום התפתחות מוטורית בגיל הרך