התפתחות רגשית

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על התפתחות רגשית בגיל הרך, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

התפתחות רגשית איור

מהי התפתחות רגשית?

מהרגע בו מגיע תינוק לאוויר העולם, הוא מתחיל מסע מופלא של גילוי עצמי וגילוי העולם אותו הוא חי. המסע הזה כולל אלמנט מהותי: התפתחות רגשית. מהם שלבי ההתפתות הרגשית? במאמר הבא נגלה על ההתפתחות הרגשית המרתקת של ילדים, ולאילו דברים חשוב לשים לב בשלבי ההתפתחות השונים.

התפתחות רגשית בגיל הרך: המסע הרגשי של תינוקות ופעוטות

לאחר הלידה, תינוקות אינם יכולים לתקשר באופן מילולי. לכן, הם מביעים את הצרכים והרגשות שלהם באמצעות פעולות פיזיות, כגון בכי. ככל שהם גדלים, ילדים מתפתחים מבחינה רגשית, והם מתחילים להביע קשת רחבה של רגשות, אשר מאפשרת להם לנהל את רגשותיהם בבגרותם.

התפתחות רגשית היא בעצם התפתחות של רגשות ותחושות של ילדים כלפי עצמם וכלפי אחרים. התפתחות רגשית בגיל הרך הינה קריטית, שכן היא משפיעה על יכולתם של ילדים לתפקד באופן תקין, הן מבחינה חברתית, והן מבחינה רגשית.

לכן, חשוב במיוחד לשים לב להתפתחותם הרגשית של ילדים, בייחוד בשנה הראשונה והמכרעת לאחר לידתם, על מנת לוודא התפתחות תקינה, או לקבל אבחון וטיפול מקצועי, במידת הצורך.

התרומה של הורים להתפתחות רגשית של ילדים

האנשים המרכזיים בחייהם של תינוקות ופעוטות הם הוריהם, אשר מהווים את ההשפעה המכרעת ביותר על ילדיהם. על מנת לאפשר התפתחות רגשית וחברתית בגיל הרך באופן תקין ומיטבי, חשוב מאוד שהורים ישרו על ילדיהם תחושת ביטחון; כאשר תינוקות רכים נמצאים הרחק מהוריהם, או מדמויות דומיננטיות אחרות – הם ברוב המקרים עשויים להרגיש חרדה, ולהפגין אי-שקט.

נוכחות עקבית של ההורים כדמויות משמעותיות בעולמם של התינוקות והפעוטות חיונית להתפתחות רגשית תקינה, בייחוד לאור העובדה שתינוקות רכים אינם יודעים לבטא את עצמם. הקשרים העמוקים הראשוניים בחייהם של ילדים משפיעים על המשך חייהם, וחשוב לספק להם יציבות כבר בשלב הינקות.

הבעת רגשות אצל ילדים: שלבי התפתחות רגשית

ככל שתינוקות ופעוטות גדלים, הם מפתחים קשרים חשובים נוספים עם סביבתם. כאשר ילדים מתנתקים מהקשר הצמוד להוריהם, הם מתחילים להביע רגשות שונים, כתוצאה מהריחוק וממצבם החדש. בתקופה הזו, ילדים עשויים לחוות תסכול, והם נוטים לתנודות במצב הרוח. בשלבי ההתפתחות האלו, ילדים נהיים מרדניים, שכן הם מנסים לבסס עצמאות מסוימת, ולהתערות עם אחרים. הורים נוטים להיות מתוסכלים מהשלב הזה, אך הוא תקין לגמרי.

למרות ההתפתחות הרגשית שהם חווים, ילדים עדיין לא יודעים להביע את עצמם במילים באופן מיטבי. לכן, תסכול ורגשות שליליים שהם חווים יתפרצו החוצה, עשויים להתפרש כמזג חם לעתים, אך אין המשמעות מחויבת כלל.

למרבה השמחה, לצד הרגשות האלו, ילדים מתחילים להביע גם רגשות חיוביים – כמו חמלה ואמפתיה כלפי אחרים. ההתפתחות הרגשית שלהם ממשיכה, והם מפתחים קשרים עם ילדים אחרים, וגם מבוגרים. כך למשל, פעוטות מביעים חמלה כלפי חבריהם בשעת תסכול, והם מנסים לסייע להם. התפתחות רגשית בגיל הגן מהסוג הזה היא תקינה, ולמרות שתנודות במצבי רוח אינן פשוטות תמיד, הן חשובות, ומהוות אבן דרך בתהליך התפתחות הילד.

התפתחות רגשית תמונה

התפתחות של תחושת עצמאות בילדות

כאמור, ילדים בגילאים צעירים מתחילים להביע מגוון רגשות. הם מתחילים להביע עצמאות, ומנסים לחזק את התחושה הזו – באופן חיובי, ולעתים גם באופן שלילי. כדי לנתב את ההתפתחות הרגשית של ילדים למסלול בריא, חשוב לקדם את התגובות הרגשיות החיוביות שלהם.

כיצד עושים זאת? מדברים עם הילדים כאשר הם מביעים רגשות באופן חיובי ובוגר, ומחזקים את התגובות האלו. בנוסף, חשוב לתמוך בילדים בתקופות מעבר שונות, כמו מעבר מפעוטון לגן, מעבר מגן לבית הספר, מעבר דירה, ועוד.

מה לגבי יחסים עם אחים? הורים שיש להם יותר מילד אחד יודעים שחיכוכים וריבים בין אחים הם עניין שבשגרה. האינסטינקט הראשוני של הורים הוא להתערב ולהפריד את הריב, אך מומלץ לחכות לעתים ולא לעשות זאת. כאשר ילדים מתמודדים עם אתגרים וחיכוכים בכוחות עצמם, הם לומדים לווסת את רגשותיהם בצורה טובה יותר, וגם לומדים כיצד לפתור בעיות חברתיות ורגשיות.

התמודדות עם הבעת רגשות בגיל הרך או אצל ילדים גדולים יותר

אין ספק שהתפתחות של ילדים עשויה להיות מאתגרת עבור הוריהם. ילדים מפתחים אישיות משל עצמם, מביעים את דעתם, מתמרדים, והופכים להיות אנשים בפני עצמם. חשוב להיות סבלניים בתקופה הזו, ולתת לילדים יותר עצמאות, ככל שהם מתבגרים.

התערבות של הורים עדיין נדרשת לעתים, שכן ילדים עדיין לא מפותחים רגשית כדי לראות את התמונה הגדולה בכל מצב. הורים צריכים לספק לילדיהם תמיכה רגשית, ולגרום להם להבין מה נחשב לתגובה תקינה, ואילו תגובות אינן רצויות.

על ההורים לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים, ולעודד את ילדיהם להביע את רגשותיהם בצורה בריאה. כאשר ילדים מרגישים ריחוק רגשי מהוריהם, הם לא ישתפו אותם, ועלול להיווצר נתק בהמשך הדרך, אשר עשוי להשפיע על ילדים לשלילה.

בילוי של זמן איכות משותף עם ילדים גם הוא חשוב, והוא יוצר תחושה של יציבות וביטחון בחיק המשפחה. מדובר בחלק חשוב בהתפתחות הרגשית של ילדים, וזמן חיובי עם המשפחה מחזק את תחושת העצמאות והביטחון של ילדים.

בעיות רגשיות אצל ילדים בגיל הרך

גורמים שונים, כמו גורמים סביבתיים וגורמים קוגניטיביים, עלולים לגרום לליקויים בהתפתחות הרגשית של ילדים. כפי שנאמר, ילדים מנסים לבסס את עצמאותם בגילאים צעירים, והם עלולים לעשות זאת באמצעות התמרדות והבעת תסכול (הידועים כ"התקפי זעם").

אולם, התנהגות קיצונית עשויה להוות סימן לבעיות רגשיות אצל ילדים. סף תסכול נמוך הוא סימן ברור לבעיות רגשיות, וגם חוסר באמפתיה עלול להצביע על בעיות כאלו. כאשר ילדים מתקשים לקבל מרות ומביעים את עצמם בצורה שלילית, חשוב לבדוק האם מדובר בבעיות רגשיות, שכן הן עלולות להשליך על עתידם וכמובן להקשות על התנהלותם התקינה במציאות.

התפתחות רגשית חברתית תקינה היא חיונית אצל ילדים בגיל הרך. להורים יש את הכוח לנתב את הרגשות של ילדיהם בכיוונים חיוביים, וביסוס של סביבה תומכת ויציבה מהווה חלק משמעותי במסע הזה. ככל שילדים גדלים, הם מפתחים אופי עצמאי, והיכולת לבטא רגשות בצורה בריאה, ולהבין את הסביבה, תורמים להתפתחות רגשית תקינה אצל ילדים.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום התפתחות רגשית בגיל הרך