התפתחות קוגניטיבית

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

התפתחות קוגניטיבית איור

התפתחות קוגניטיבית אצל תינוקות ופעוטות

התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך מהווה שלב קריטי בהתפתחות הכללית של ילדים; האופן שבו קוגניציה מתפתחת אצל תינוקות ופעוטות תכריע את עתידם, וחשוב שהורים יכירו את המונח הזה, וכיצד ניתן לתרום להתפתחות הקוגניטיבית של ילדים.

מה זו התפתחות קוגניטיבית?

התפתחות קוגניטיבית מגדירה את האופן שבו ילדים חוקרים את סביבתם, חושבים, וכיצד הם מבינים דברים שונים בעולם. כלומר, מדובר באופן שבו ילדים סופגים ומעבדים מידע שונה, וכיצד הם מתמודדים איתו. מדובר במכלול היכולות הקוגניטיביות (חשיבתיות) שמאפשרות לילדים לפתח מיומנויות שונות, לקלוט ידע, לפתור בעיות, ולהבין את העולם שלהם.

התפתחות המוח היא חלק מתהליך התפתחות קוגניטיבית אצל ילדים, ושני סוגי ההתפתחות האלו מושפעים מנטייה גנטית, וכן מהשפעות סביבתיות.

טיפוח התפתחות קוגניטיבית אצל ילדים

כפי שניתן להסיק, להתפתחות קוגניטיבית יש חשיבות אדירה בהתפתחות הכללית של ילדים. טיפוח של התפתחות קוגניטיבית אצל תינוקות ואצל ילדים ייתן להם את הכלים להתמודד עם בעיות שונות, ולהבין את העולם בצורה טובה יותר.

כיצד עושים זאת? חושפים תינוקות ופעוטות לגירויים חיצוניים שמעוררים התפתחות קוגניטיבית בצורה תקינה. בבסיס של ההתפתחות הזו נמצא הקשר עם ההורים; הורים שנמצאים באינטראקציה יומית פעילה עם ילדיהם, ומעודדים אותם לעסוק בפעולות שדורשות חשיבה, עוזרים לילדיהם לפתח קוגניציה בריאה, ושיווי משקל קוגניטיבי.

בנוסף, חשוב לפתח את הסקרנות הטבעית של ילדים; אם למשל ילדיכם מפגין עניין בחלל, אתם יכולים לרכוש לו ספרים שמסבירים על הנושא באופן שמותאם לילדים, או לקחת אותו/אותה לתערוכה שעוסקת בנושא החלל.

התפתחות קוגניטיבית תמונה

התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך: כיצד היא מתרחשת?

ישנם ארבעה גורמים מרכזיים שמשפיעים על ההתפתחות הקוגניטיבית בגיל הרך, והם:

* גירויים גופניים – כאשר תינוקות קטנים, הם לא יכולים לתקשר או להבין את העולם באופן מילולי. לכן, מגע מהווה חלק חיוני מהתפתחותם של תינוקות; חוש המגע הוא הראשון שמתפתח אצל תינוקות, והוא מהווה אמצעי תקשורת דו-כיווני עבורם. תינוקות מגיבים לאופן שבו נוגעים בהם, ולכן חשוב ליצור מגע יומי עם תינוקות. מגע בין הורים ותינוקות יוצר "שפה" ייחודית ביניהם, וגם מאפשר להרגיע תינוקות. לכן, מגע וגירויים גופניים הם חלק חיוני בהתפתחותם הקוגניטיבית של ילדים.

* גירויים חזותיים – לאחר לידתם, חוש הראייה של תינוקות אינו מפותח במלואו. הם רואים את העולם באופן מטושטש, ומתחילים לפתח ראייה חדה יותר, ככל שהם גדלים. התפתחות קוגניטיבית בריאה של ראייה תלויה במידה ניכרת בגירויים חזותיים שתינוקות מקבלים, וחשוב לספק לתינוקות גירויים חזותיים באופן יומי כדי לפתח את ראייתם באופן מיטבי.

* גירויים שמיעתיים – זה ידוע כבר שנים רבות שצלילים מגרים את ההתפתחות המוחית של ילדים. למעשה, מוסיקה ברמת מורכבות גבוהה (מה שקרוי "אפקט מוצרט") מובילה לשיפור יכולות קוגניטיביות. מעבר לכך, גירויים שמיעתיים מורכבים מביאים לשיפור (בטווח מסוים) בביצוע של משימות שדורשות חשיבה ומאמץ קוגניטיביים, ואפילו להקל על תסמינים של מחלות מסוימות.

* גירויים רגשיים – רגש הוא חלק חיוני מהתפתחותם הכללית והקוגניטיבית של ילדים; כאשר ילדים לומדים כיצד לתקשר עם הסביבה בצורה בריאה, הם ידעו כיצד להתמודד עם בעיות שונות בעתידם, וגירויים רגשיים תורמים להתפתחות קוגניטיבית בריאה בגיל הרך.

איך לעודד התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך?

כאמור, להורים ולסביבה של תינוקות ופעוטות יש חשיבות אדירה, בכל הנוגע להתפתחות קוגניטיבית אצל ילדים. לכל גיל יש את המאפיינים שלו, ואלו הפעילויות שמומלץ לעשות במהלך שלבי ההתפתחות השונים של תינוקות.

גיל 0-6 חודשים:

• דברו עם ילדיכם, וודאו שהם יכולים לראות את הפנים והעיניים שלכם במהלך הדיבור.
• קראו ספרים לילדיכם, תוך שימוש בצלילים וקולות שונים, כאשר אתם מציגים לילדיכם את התמונות בספרים.
• הניחו צעצועים צבעוניים בטווח הראייה שלהם, ובהישג ידם.
• אם התינוק שלכם מתחיל להיות חסר מנוחה, החליפו את הצעצועים שהוא משחק בהם. חוסר מנוחה מעיד על שעמום, וחשוב להוסיף לתינוקות גירויים חדשים כדי לעודד את התפתחותם.

גיל 6-12 חודשים:

• הכניסו צעצועי אמבטיה מגוונים ומהנים כאשר אתם מקלחים את ילדכם: וודאו שאתם מכניסים צעצועים שצפים, יכולים לשקוע, מאפשרים לשפוך מים, ולבצע שלל פעולות שונות אחרות.
• תנו לילדכם משחק של אבני בנייה צבעוניות, ומשחקים שונים שהוא יוכל לגרור ולגלגל על הרצפה.
• תנו לילדכם צעצועים עם כפתורים, וצעצועים אחרים שמבצעים פעולות שונות כאשר לוחצים עליהם.
• המשיכו בקריאה של ספרים והשמעה של קולות של דמויות, בעלי חיים, ודברים אחרים.

גיל שנתיים:

• שחקו במשחקים פשוטים ואינטראקטיביים באותו חלל – כמו 'מחבואים'.
• בקשו מילדיכם לקרוא בשמות של דברים – כמו צבעים, צורות, מספרים, ועוד.
• תנו לילדכם הוראות פשוטות שכוללות שתי פעולות. למשל: "קח/י את הצעצוע של הדובי, והנח/י אותו בסלסלה".

גיל שלוש:

• עודדו את ילדכם לשחק במשחקים שכוללים העמדת פנים (משחקי דמויות, למשל).
• למדו את ילדכם שירי ילדות פשוטים.
• שחקו עם ילדכם במשחקים אינטראקטיביים שונים.

מאפיינים של בעיות קוגניטיביות אצל ילדים

התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך היא שונה בין ילד לילד. לכל ילד יש את טווח הזמנים שלו, אך חשוב לשים לב אם יש עיכובים התפתחותיים מסוימים אצל ילדים. ישנם גורמים שונים שעלולים לגרום לעיכובים כאלו, כמו לקויות למידה, או בעיות פסיכו-התפתחותיות מסוימות, וגם גורמים גנטיים. לקות קוגניטיבית מאופיינת בגורמים מסוימים, כולל:

• חוסר התמצאות
• בלבול
• הפרעות שונות בתהליכי חשיבה
• בעיות זיכרון
• בעיות קשב
• בעיות ביכולת פתרון בעיות
• קשיים חברתיים

הקשיים האלו עלולים להשפיע על עתידם של ילדים, בעיקר בכל הנוגע לניבוי של תוצאות של מעשים, ובשמירה על כללי התנהגות ותגובה במצבים שונים. זיהוי של בעיות קוגניטיביות מאפשר לטפל במצב, כך שאתם מבחינים שילדכם מפגין סימנים ללקויות כאלו, למרות שהם מקבלים את מה שנדרש להתפתחותם, חשוב לפנות למומחים בנושא.

אנשי מקצוע מומלצים בתחום התפתחות קוגניטיבית בגיל הרך