המדריך הישראלי להתפתחות הילד » רופא התפתחותי
רופא התפתחותי
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על רופא התפתחותי פרטי, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
רופא התפתחותי פרטי
התפתחותם של ילדים מהווה תהליך מרגש במיוחד – עבורם ועבור הוריהם. במהלך הינקות והילדות, ילדים עוברים שלבי התפתחות רבים, הכוללים התפתחות שכלית, התפתחות גופנית, התפתחות חברתית, ועוד. כאשר הכל מתנהל כשורה, ילדים זוכים לילדות מלאה ושמחה. אולם, מה קורה כאשר ילדים אינם מתפתחים בקצב הרצוי? במאמר הבא נסקור כיצד לזהות עיכובים התפתחותיים אצל תינוקות וילדים, ומתי כדאי לעשות בדיקה אצל רופא התפתחותי.
מה זה רופא התפתחותי?
רופא התפתחותי הוא רופא שבודק ומאבחן עיכובים התפתחותיים גופניים. פסיכולוג התפתחותי עוסק באבחון של עיכובים חברתיים ומנטליים, ורופא בוחן עיכובים שקשורים בגוף. כיצד מתבצע האבחון? באמצעות בדיקה גופנית של הילד, ותפקודיו השונים.
כאמור, ישנם שלבים מסוימים שילדים צריכים לעבור במהלך ההתפתחות שלהם. כאשר ילדים אינם מגיעים לשלבים האלו בזמן הרצוי, או שהם אינם מצליחים לבצע פעולות בסיסיות שהם אמורים לבצע, ייתכן שמדובר בעיכוב התפתחותי. רופא ילדים התפתחותי בודק מידת התפתחות מהבחינות הבאות:
• התפתחות גופנית
• התפתחות שכלית (קוגניטיבית)
• התפתחות שפתית
• התפתחות חברתית ורגשית (אבחון ראשוני שנועד לבדוק אם יש צורך בפסיכולוג התפתחותי)
ישנם ילדים שחווים עיכוב התפתחותי בתחום אחד בלבד (כמו עיכוב שפתי, למשל), וישנם ילדים שחווים עיכובים ביותר מתחום אחד. כך למשל, ישנם ילדים שחווים קשיים מוטוריים (תנועתיים), וגם קשיים תקשורתיים-חברתיים.
כדי להבחין אם ישנו עיכוב התפתחותי כלשהו, חשוב לשים לב להתנהגות ולהתפתחות של ילדכם. לכל ילד יש קצב התפתחות משלו, והשלבים שבוחנים עיכובים לפיהם מהווים קווים מנחים. ישנם ילדים שעשויים לחוות עיכוב קל, ואז להדביק את הקצב עם בני גילם. מומלץ להכיר את המאפיינים ההתפתחותיים של כל גיל כדי לבחון אם ישנם עיכובים כלשהם.
במקרים שבהם ישנו עיכוב ברור לעין, מומלץ שלא להתעכב ולפנות לרופא התפתחותי באופן פרטי.
מה גורם לעיכוב התפתחותי אצל ילדים?
ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום לעיכוב התפתחותי: מחלות מסוימות, לידה מוקדמת (לידת פג), חבלות גופניות, בעיות נוירולוגיות, וגורמים גנטיים. בנוסף, ישנם גורמים גופניים שעלולים לגרום לעיכוב בהתפתחות; כך למשל, אם לילד יש בעיות בראייה, הוא לא יוכל לראות בבירור עצמים בהישג ידו, ולכן לא ינסה לקחת אותם בידיו, או לזחול לכיוונם. לעתים ישנו גורם אחד שמביא לעיכובים התפתחותיים, ובמקרים אחרים מדובר בשילוב של מספר גורמים.
מתי מומלץ לפנות לאבחון של רופא התפתחותי?
לאחר לידתם של ילדים, הם עוברים מבדקים שונים בטיפת חלב. אם הבודקים בטיפת חלב (רופא/ה ו/או אחיות) חושדים בעיכוב התפתחותי, הם ימליצו על בדיקה התפתחותית. לכם ההורים יש את האפשרות לבצע בדיקה במרכז להתפתחות הילד, או לפנות אל רופא התפתחותי פרטי.
עיכובים התפתחותיים עשויים להתרחש גם בשלבים מאוחרים יותר. לעתים, צוות הגן או צוות הוראה בבית הספר מבחינים בבעיות מסוימות אצל ילדים. במקרים שבהם יש חשד לעיכובים כלשהם, הצוותים המקצועיים האלו יתנו המלצה לפנות לאבחון של רופא התפתחותי. סימני האזהרה הבולטים שמעידים על עיכוב התפתחותי הם: עיכוב בשפה, עיכוב בביצוע של תנועות עדינות, קושי בזחילה, אדישות לסביבה, אדישות לגירויים, וחוסר יכול להבין הוראות פשוטות/עיכוב בדיבור.
מלבד הגורמים האלו בסביבה, גם לכם ההורים יש את היכולת להבחין בעיכובים התפתחותיים אצל ילדכם. הורים מבלים זמן רב עם ילדיהם, ובמקרים רבים – ההורים הם אלו ששמים לב לבעיות התפתחות. אם אתם מבחינים בעיכובים אצל ילדכם, ניתן יהיה לבדוק האם ילדכם אכן חווה בעיות התפתחות.
הבדיקה הראשונית של העיכוב תתבצע אצל רופא ילדים. אם ההורים, או גורמים מוסמכים, חושדים שישנו עיכוב בהתפתחות, כדאי לפנות לרופא ילדים. הרופא יבצע בדיקות גופניות ראשוניות כדי לבחון האם אכן מדובר בעיכוב התפתחותי, בהתאם לגילו של הילד. כלומר, מתבצעות בדיקות כדי לבחון אם הילד עומד בקצב ההתפתחות שהוא אמור לעמוד בו.
במקרים שבהם רופא המשפחה מבחין בעיכובים התפתחותיים, הוא ייתן המלצה על בדיקות נוספות אצל רופא התפתחותי, או אצל פסיכולוג התפתחותי.
שלבי אבחון רופא התפתחותי של עיכובים התפתחותיים
כדי לאבחן עיכובים התפתחותיים בצורה יעילה, מומלץ לעשות את הדברים הבאים:
להתייעץ עם גורמים מקצועיים שמהווים חלק מחייו של הילד – בעלי תפקידים שונים, כמו צוות הגן ועובדים סוציאליים, יאמרו אם ישנו חשד לעיכוב, וחשוב לשתף איתם פעולה כדי לגלות מה קורה.
קבלת דוח רשמי – אם ישנה המלצה לבדוק האם ילד חווה עיכוב התפתחותי, חשוב לקבל דוח רשמי בנושא, על מנת שיהיה תיעוד של כל הפרטים. בנוסף, ישנם מקרים שבהם יש צורך בוועדה מקצועית כדי לספק מענה להורים, לצד פתרונות מקצועיים לעיכובים. הוועדות האלו בוחנות את מסקנות המומחים, וממליצות על אנשי מקצוע שיכולים לסייע – כמו רופאים התפתחותיים, עובדים סוציאליים, קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק, ועוד.
אבחון וטיפול על ידי מומחים בלבד – אם עולה חשד לעיכוב, מומלץ לפנות לגורמים מקצועיים ומוסמכים בלבד, קרי רופא התפתחותי (ניתן לפנות אל רופא התפתחותי פרטי, או רופא התפתחותי מומלץ שעובד בקופת חולים), או פסיכולוג התפתחותי. רופאים ופסיכולוגיים מבצעים שורה של מבדקים שנועדו לבחון עיכובים התפתחותיים, ויש להם את הידע והכלים לאבחן באופן מדויק אם יש עיכוב, מה סוג העיכוב, וכיצד ניתן לטפל במקרה. בנוסף, רופא ו/או פסיכולוג התפתחותי יודעים כיצד לגרום לילדים להרגיש בנוח, מה שמאפשר לאבחן את המצב בצורה נעימה יותר.
עיכובים התפתחותיים עלולים לעלות בשלבי הינקות או בשלבי הילדות. שימת לב להתנהגות של ילדים – הן מבחינה גופנית והן מבחינה פסיכולוגית-חברתית עוזרים לגלות עיכובים התפתחותיים. רופא התפתחותי יכול לאבחן אם ילדים חווים עיכובים מסוימים, ולהמליץ על טיפולים שיעזרו להם להתגבר על העיכובים – באופן מלא או חלקי.