פענוח ציורי ילדים

המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על אבחון ציורי ילדים, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.

פענוח ציורי ילדים איור

פענוח ציורי ילדים על ידי אנשי מקצוע

אומרים שכתיבה היא חלון לנשמה, אך כשמדובר בגיל שבו עדיין לא יודעים לכתוב, ציורי ילדים הם ללא ספק דרך ביטוי משמעותית, גם אם אינה מודעת.

חוקרים רבים מתחום הפסיכותרפיה בכלל, והטיפול האומנותי בפרט, כבר מצאו כי לא רק שהציור הוא כלי טיפולי להרגעה ולעיבוד חוויות, אלא שהוא משמש גם ככלי אבחוני – לאיתור בעיות רגשיות וטראומות.

פירוש ציורי ילדים הוא תחום מתפתח, אך לשורשיו יסוד במחקרים ובניסויים קליניים, וגם אם דרכי הפירוש יכולות להיות מגוונות, ישנם מאפיינים חוזרים המקובלים על אנשי המקצוע והחוקרים בתחום.

מתי אפשר לאבחן ציור של ילד?

חושבים שהילדים שלכם קטנים מכדי שיהיה ניתן לאבחן מאפיינים רגשיים וקוגניטיביים בציורים שלהם? תחשבו שוב. האמת היא שניתן לעשות זאת כבר מגיל שנתיים, כשהילד רק מתחיל לאחוז בצורה יציבה את כלי הציור.

מדוע? משום שישנם אלמנטים רבים הקשורים לציור וניתן לפרש אותו על פיהם, כמו למשל:

• עובי הקו המצויר
• עוצמת לחיצת כלי הציור על הדף
• האם הציור רציף או מקוטע
• אילו צבעים נבחרו בציור
• מיקום השרבוט ביחס לשאר השטח בדף ועוד

לרוב, עד גיל ארבע השרבוטים הילדותיים כבר יתארגו לציורים של צורות מובחנות, דמויות וחפצים. ככל שמספר האלמנטים שניתן לפרש לפיהם יגדל, כך תוצאות האבחון יהיו מדויקות יותר. עדיין, ניתן לנתח גם ציורי פעוטות בגילאי שנתיים, לפי הצורך.

דברים שניתן ללמוד מציורי ילדים במצוקה

מצוקות שונות נטבעות בנו יותר מאחרות, חוויות שליליות וטראומות עלולות להשאיר את חותמן ולהשפיע על ההתפתחות הרגשית, במיוחד אם מדובר בחוויה עוצמתית בגיל צעיר.

החל מגיל חמש ילדים מבטאים את המציאות שהם חווים באמצעות הציור, מה שמאפשר לנו כהורים או כצוות חינוכי בגן ובבית הספר לשים לב לפרטי הציור ולהיות עירניים למצוקות מסוימות.

חשוב להדגיש כי ציורים עם דמויות מפחידות או בצבע שחור, לאו דווקא מסמנים מצוקה של הילד. ישנם אלמנטים רבים שייראו לנו שליליים בעוד שהילד תופס אותם בצורה אחרת לגמרי.

אף על פי כן, אם אנחנו רואים התנהגות נוספת שהיא לא אופיינית לילד ומצביעה על מצוקה, אז ניתוח הציורים שלו יוכל לתת לנו עוד מידע בעזרת כלי האבחון המקצועיים של התחום.

פענוח ציורי ילדים תמונה

ניתוח ציורי ילדים ומעקב התפתחותי

מעבר לפענוח ציור של ילד במטרה לזהות מצוקות וקשיים בחייו, ניתוח מאפייני הציור עשוי לתת לנו מידע על ההתפתחות המוטורית שלו.

היכולת לצייר משתכללת עם השנים: השרבוט הופך למוגדר, הצורות מתחדדות, דמויות מקבלות פנים וחפצים מקבלים פרטים. מעקב אחר הציור יכול לאתר מראש בעיות שונות הקשורות למוטוריקה עדינה וגסה.

אל תשכחו שהציור הוא השלב המקדים לכתיבה, כך שאם נאתר את הקשיים הללו כבר בתקופת הגן, נוכל לעזור לילד לצמצם את הפערים לפני הכניסה למסגרת בית הספר.

המשמעות מאחורי ציורים של ילדים: דוגמאות מהחיים

לאבחון ציורי ילדים דוגמאות רבות, מכיוון שלכל ציור הדגשים הבולטים שלו, ממש כפי שלכל ילד יש את המאפיינים שלו. עם זאת, ישנם סמלים שחוזרים בהרבה מציורי הילדים וברוב המקרים יש להם משמעות אחידה.

מתוך פענוח ציורי ילדים משפחה היא ללא ספק המרכיב העיקרי בחייו של הילד. אופי הציור משקף את מערכות היחסים של הילד עם הוריו ואחיו, וגם את תחושתו הכללית של הילד – האם יש לו מקום במרקם המשפחתי.

בפענוח ציורי ילדים עץ בדרך כלל נותן משמעות הקשורה לדימוי העצמי של הילד. גודל העץ, הסתעפות הענפים, מיקומו על הדף והאלמנטים סביבו, אם הוא צמוד לבית או לשמש וכן הלאה.

בפענוח ציורי ילדים בית הוא לרוב המקום הבטוח, ולכן אלמנט של עץ סמוך לבית יכול להעניק משמעות של ביטחון עצמי לצד תמיכה מלאה מהבית. אך כמובן שהכל תלוי במאפייני הציור והילד הספציפי.

אילו מרכיבים כלולים במסגרת אבחון ציורי ילדים?

לאבחון ציורי ילדים ישנם חמישה מרכיבים עיקריים, כאשר שלושה מהם קשורים לניתוח הציור עצמו, ואילו שניים מהם קשורים לרקע של הילד:

1. המרכיב הסביבתי – מידע נוסף מהורים, סבא וסבתא, מורים או גננת, חיוני להבנה של עולמו של הילד ושל אתגרים שהוא מתמודד איתם בסביבתו.

2. המרכיב האישי – שיחה ישירה עם הילד יכולה ללמד על עולמו הפנימי, העדפותיו ודרכו לראות את העולם.

3. המרכיב הגרפי – עוצמת הלחיצה על הדף, עובי הקווים בציור, מיקום במרחב ושימוש בצבעים.

4. המרכיב הצורני – הופעה של צורות חוזרות, הגודל שהן תופסות ובאיזה אופן הן מאורגנות וממוקמות.

5. המרכיב החברתי – השוואת הציור של הילד לציורים אחרים של ילדים בגילו, למשל במקרים של מעקב התפתחותי.

עם השנים, ניתן לצפות בשינוי של ציורי ילדים לפי גיל, מה שמעיד על התפתחות קוגניטיבית ורגשית, כמו גם על התקדמות הילד בחייו וצבירת חוויות חדשות המטביעות בו את חותמן.

מכיוון שהחיים בגיל צעיר הם לרוב מלאי תנודות ושינויים, רצוי לבצע ניתוח ציורי ילדים לאורך תקופה כדי לראות אילו מהאלמנטים חוזרים על עצמם, כלומר האם יש חוויות או תחושות שנשארות לטווח הרחוק ודורשות טיפול ממוקד.

אין להקל ראש בציורי ילדים, אך מנגד גם לא לתת להם חשיבות יתרה ולהיבהל מכל ציור שנראה חריג. הדרך הטובה ביותר לעזור לילדינו בהתפתחותם הרגשית, המוטורית והסביבתית, היא קודם כל לראות את התמונה השלמה המורכבת מהתנהגותם הכללית, ולהשתמש בכלי פענוח הציורים רק כאמצעי עזר משלים.

בכל מקרה של מצוקה, של התנהגות חריגה או של חשד לעיכוב התפתחותי, מומלץ להגיע לאיש מקצוע, פסיכולוג או מטפל באומנות כדי לקבל את המענה הרלוונטי לילד דרך ניתוח הציורים.