המדריך הישראלי להתפתחות הילד » פסיכולוג התפתחותי
פסיכולוג התפתחותי
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על פסיכולוג התפתחותי פרטי, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
פסיכולוג התפתחותי פרטי
החוויה האנושית כוללת בתוכה התפתחות ללא הרף, שמתחילה עוד ברחם. בשלבים שונים בחיינו, אנו עוברים מגוון שינויים שמקדמים אותנו לשלבים הבאים, וגילאי הילדות הם שלב מכריע בפני עצמו. ישנו מסלול כללי, עם תחנות שונות, שתינוקות, פעוטות וילדים עוברים בו – מסלול שמאפשר להם להתבגר ולהתמודד עם הסביבה בצורה מיטבית. אולם, לעתים ישנם ילדים שנתקלים במכשולים מסוימים בדרכם. במצבים האלו נוצרים עיכובים התפתחותיים שונים, ובמאמר שלפניכם נגלה כיצד פסיכולוג התפתחותי יכול לאבחן ולסייע עם עיכובים כאלו.
מה זה פסיכולוג התפתחותי?
פסיכולוג התפתחותי הוא פסיכולוג שמתמחה בתחום ההתפתחות של ילדים. פסיכולוג התפתחותי לילדים הוא בעל תואר שני לפחות בתחום, ופסיכולוגים בתחום הזה רוכשים השכלה, ניסיון ומיומנות באבחון התפתחותם של ילדים. פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית עוברים בחינת מיומנות, והם רשומים בפנקס הפסיכולוגים כמומחים בתחום.
כאשר עולה חשד שילד מסוים חווה קשיי התפתחות, גורמים מוסמכים (גננת, מורה, עובדת סוציאלית) יאמרו להורים על העיכוב הפוטנציאלי. הורים גם הם מבחינים פעמים רבות שילדם חווה קשיים התפתחותיים מסוימים. כדי לאשש או להפריך את החששות, הילד הנידון יעבור בדיקות גופניות כדי לבחון האם בעיות פיזיות הן אלו שגורמות לעיכוב. אם מדובר בבעיה פסיכולוגית-חברתית, יש לפנות אל פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית לילדים.
תחומי העיסוק של פסיכולוג התפתחותי
פסיכולוגים התפתחותיים הם בעלי התמחות אחת, הוא מספר התמחויות. המומחים האלו עוסקים באחד או יותר מהתחומים הבאים, ותפקידם הוא לשפר תפקוד של ילדים עם עיכובים התפתחותיים.
אבחון התפתחותי על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית
בתחום הזה מבצעים אבחונים לילדים בגילאי 6-0; כאשר ילדים אינם מתפתחים בקצב הרצוי, יש להתחיל באבחון של עיכובים התפתחותיים, ולבחון האם אכן יש קושי מסוים, ומהו אותו קושי. אבחון התפתחותי בודק מגוון תפקודים של ילדים, לרבות התפתחות קוגניטיבית (שכלית), התפתחות מוטורית (תנועתית), התפתחות חברתית, והתפתחות רגשית. המטרה היא לבחון האם הילד מתפתח בקצב שתואם את גילו, ואם לא – מדוע. פסיכולוגים התפתחותיים יכולים לאבחן גם ילדים מעל גיל 6, וחשוב להבחין בליקויים כדי לפנות למטפל מוסמך שיכול לסייע בנושא.
אבחון התפתחותי מתבצע בהתבסס על דיווחים של הורים, וכן באמצעות תצפיות על ילדים והתנהגותם. בנוסף, אבחון התפתחותי יכלול בדיקה של האינטראקציה עם ילדים באמצעות משחק או שיחה. פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית נותנים לילדים משימות שונות ומשוחררים עמם (אם הילדים בגיל שבו הם מתקשרים באופן מילולי). הודות לכך, ניתן לבדוק את רמת התפתחותם של ילדים, ולהבחין האם הם חווים התפתחות תקינה, או בעיות בהתפתחות, דוגמת אוטיזם, פיגור, או עיכוב אחר. לאחר גמר המבדקים, הפסיכולוג המטפל יוכל להסיק האם מדובר בעיכוב כללי, או שישנם עיכובים נקודתיים שצריך לטפל בהם. בהסתמך על המסקנות, פסיכולוג התפתחותי יעניק המלצות לטיפול להורי הילד.
טיפולי פסיכותרפיה פרטניים על ידי פסיכולוג התפתחותי לגיל הרך
ישנם ילדים בגיל הרך שמאובחנים עם לקויות התפתחותיות משמעותיות, שעשויות להשפיע עליהם בילדותם וגם בעתיד. עיכובים משמעותיים בהתפתחות, בייחוד בתחום הרגשי והחברתי, דורשים טיפול מקצועי בידי פסיכולוג התפתחותי לגיל הרך. טיפולי פסיכותרפיה ממוקדים ומותאמים אישית עוזרים לילדים לרכוש את המיומנויות החברתיות והרגשיות הנדרשות להתפתחות כללית תקינה.
הדרכת הורים על ידי פסיכולוג התפתחותי לילדים
הדמויות המשמעותיות ביותר בחייהם של ילדים הן הוריהם; כחלק מהטיפול בעיכובים התפתחותיים, פסיכולוגים בתחום מעניקים הדרכות הורים לילדים עם לקויות התפתחותיות שונות. התמודדות עם אתגרים התפתחותיים היא אינה פשוטה, הן לילדים והן להורים. לכן, זה חיוני שהורים עם ילדים שחווים עיכובים וליקויים התפתחותיים ידעו כיצד להתמודד עם המצב על הצד הטוב ביותר. הדרכת הורים אצל פסיכולוג התפתחותי נותנת להם את הכלים להתמודד עם ילדם באופן מיטבי, וגם כלים שמאפשרים להורים לסייע לילדם.
הדרכות מהסוג הזה עוזרות להורים לקדם את ההתפתחות של ילדם, למרות הקשיים שהוא חווה, וגם לסייע לילד להיות עצמאי/ת יותר. אספקט חשוב נוסף בהדרכת הורים היא קבלה של המצב, על ידי ההורים. זה לעולם אינו פשוט לגלות שילד חווה קשיים שמונעים את התקדמותו התקינה. באמצעות ייעוץ פסיכותרפי ומתן כלים להתמודדות, הורים לילדים עם ליקויים התפתחותיים יכולים להתמודד עם המצב בצורה טובה יותר, ולהכין אותם לעתיד לבוא.
מתי צריך לפנות לאבחון של פסיכולוג התפתחותי?
הורים רבים שואלים את השאלה הזו, והיא בהחלט חשובה. באופן כללי, כאשר ילדים אינם עומדים בקצב התפתחות מוגדר, ייתכן שיש צורך באבחון של פסיכולוג התפתחותי. אם מדובר בתינוקות ופעוטות, ביקורים קבועים בטיפת חלב עוזרים במידה ניכרת. בטיפת חלב, אחיות ורופאים יכולים לבחון את קצב ההתפתחות של ילדים, ולבדוק בעין מקצועית האם הם חווים עיכובים.
בנוסף, הורים שמבחינים שילדם אינו נמצא בקצב ההתפתחות הרצוי יכולים לפנות לאבחון של פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית. כך או כך, מומלץ לקרוא מקורות רשמיים ולדעת מה קצב ההתפתחות של ילדים מבחינה קוגניטיבית, רגשית, גופנית, וחברתית.
כאשר ילדים חווים קשיי תקשורת, אינם פעילים מבחינה גופנית כפי שצפוי בגילם, אינם יוצרים קשר עין, אינם מגיבים לקולות סביבתם, מתקשים לשחק או לבצע משימות פשוטות, או חווים קשיים אחרים – ייתכן שמדובר בעיכוב התפתחותי. אבחון ראשוני הוא חשוב מפני שהוא מאפשר לדעת באיזה עיכוב מדובר, ואיזה טיפול נדרש. ישנם מצבים שבהם ליקויים גופניים גורמים לעיכוב התפתחותי, ובמקרה הזה רופאים ימליצו על טיפול גופני-רפואי.
לסיכום, עיכובים התפתחותיים עלולים להשפיע לרעה על תינוקות, פעוטות וילדים. אבחון פרטי על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית התפתחותית מאפשרים לדעת אילו ליקויים או עיכובים מפריעים להתקדמותם של ילדים. לאחר אבחון מקצועי, המטפל/ת יוכלו להעניק טיפול מותאם אישית, ו/או להמליץ על בעלי מקצוע (כמו מטפלים עם חיות, מטפלים בתחום קלינאות התקשורת) אחרים שיעזרו לילד ולמשפחתו להתקדם באופן מיטבי.