המדריך הישראלי להתפתחות הילד » ויסות רגשי
ויסות רגשי
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על ויסות רגשי אצל ילדים או מבוגרים, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
קושי בוויסות רגשי: מה זה ואיך מזהים?
רגשות יכולים מאוד להציף ולטלטל – ולכן כל אדם יתקשה במהלך חייו, ברמה כזו או אחרת, לשלוט ברגשותיו ולווסת אותם. ככל שמתבגרים, ויסות הרגשות יכול להפוך פשוט יותר, אך אצל חלק מהאנשים, גם ההיפך יכול לקרות עם השנים.
בעיה בוויסות הרגשי מלווה לא מעט ילדים, בני נוער ומבוגרים, ועלולה לפגוע בהתנהלות התקינה בשורה ארוכה של היבטים.
כדי להבין מתי חוסר בוויסות רגשי דורש התייחסות מיוחדת – ראשית חשוב להבין מה זה ויסות רגשי. ויסות רגשי זו יכולת שבדרך כלל מתפתחת אצל פעוטות ומתעצבת בקצב מואץ לאורך תקופת הילדות. ילדים ומבוגרים שמתקשים לווסת את רגשותיהם, עלולים להתקשות גם לדחות סיפוקים, להתמודד עם רגשות עוצמתיים או לצלוח מצוקות רגשיות.
ויסות רגשי אצל ילדים
ויסות רגשי אצל ילדים זו כאמור יכולת שמתעצבת לאורך כל שנות התפתחות הילד. ויסות רגשי בגיל הרך מתעצב במידה רבה בעזרת ההורים והסביבה הקרובה – גורמים אשר משפיעים רבות על האופן שבו הילדים יווסתו את הרגשות גם בעתיד הרחוק.
קושי בוויסות רגשי אצל ילדים יכול להיגרם בין היתר כתוצאה מקשיים בתקשורת עם הורים או מטפלים, מחוויות טראומתיות שלא תוקשרו ועובדו כמו שצריך, או כתוצאה משורה של אתגרים אחרים, כמו הפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה, הפרעות על הקשת האוטיסטית ועוד.
ויסות רגשי לילדים עוזר להבטיח התפתחות תקינה, השתלבות חברתית נורמלית והתמודדות פשוטה יותר עם מגוון אתגרי החיים. אם מזהים קושי ביכולת החשובה הזאת אצל ילדיכם – זה דבר שחשוב להתעכב עליו ולהפנות לו קשב.
ויסות רגשי אצל מבוגרים
ויסות רגשי אצל מבוגרים משפיע מאוד על ההתנהלות בכל המישורים. קושי בוויסות רגשי אצל מבוגרים יכול לדוגמה להיות קשור באתגרים נפשיים אחרים, כמו דיכאון, חרדה כרונית, הפרעת אישיות גבולית ועוד.
במקרים מסוימים, הקושי הזה מלווה אנשים עוד מתקופת ילדותם ובהיעדר טיפול אף עלול להתעצם יותר משנה לשנה. אצל אחרים, הקושי יכול להתפתח בשלבים שונים בחיים, כתוצאה מטראומות, חוויות שליליות, מחלות, צריכת אלכוהול וסמים או שורה של סיבות נוספות. ככל שמקדימים לזהות את הבעיה – כך ניתן יהיה לטפל בה ביעילות רבה יותר ולמנוע נזק מתמשך בעתיד.
חוסר ויסות רגשי: איך מתבצע האבחון?
הפרעת ויסות רגשי, נדגיש, דורשת אבחון מקצועי על ידי גורם המוסמך לעשות זאת – בין אם פסיכולוג, פסיכיאטר או רופא התפתחותי עם הכשרה מתאימה. לצד האבחון המקצועי, חשוב גם שכל אדם ובטח הורים לילדים, ידעו לזהות את סימני הקושי – ולפנות לאבחון במידת הצורך.
שאלון ויסות רגשי לילדים בהחלט יכול לסייע להבין האם יש צורך בבירור מקצועי. בשאלון כזה, השאלות מופנות בייחוד להורים כמובן ונשענות על התסמינים הבולטים של האתגר. לדוגמה, חשוב לשאול האם ובאיזו תדירות ילדיכם מתקשים לשלוט ברגשות ו"מאבדים שליטה". בהקשר הזה, כדאי לשים לב להתקפי זעם, התפרצויות בכי, בעיות הנהגות וכל דבר אחר שמצביע על מצוקה שילדיכם מתקשים להכיל.
שאלון ויסות רגשי למבוגרים מטבע הדברים נראה אחרת מזה שפונה לילדים, אך גם הוא נועד לבחון תסמינים כמו התקפי זעם, התפרצויות ותגובתיות מוגברת, כלומר תגובות שעשויות להיתפס כמוגזמות ולא פרופורציונליות.
קשיים בוויסות הרגשי יכולים לבוא לידי ביטוי גם בתחושות פיזיולוגיות – כמו נוקשות בשרירים, דופק מואץ ודריכות מוגברת. בנוסף, ייתכן שתהיה תחושה שהמוח עמוס במחשבות ומבצע ניתוח אובססיבי של המידע שבתוכו שוב ושוב.
טיפול בוויסות רגשי לילדים
כדי להבטיח את יעילותו של טיפול בוויסות רגשי לילדים, נדרש כמובן אבחון מעמיק על מנת לבדוק האם קיימים גם אתגרים נוספים כמו הפרעות קשב וריכוז או לקויות למידה לדוגמה. לאחר האבחון, ניתן יהיה להתאים מעטפת מקיפה שתעזור בשיפור המצב ובגיבוש כלים מועילים להמשך הדרך.
טיפול מקצועי, מטבע הדברים, עשוי לסייע מאוד לילדיכם – אך חשוב שלא לתלות בו את כל התקוות שלכם. תהליך מוצלח באמת, יתאפשר רק אם גם הסביבה הקרובה תירתם אליו. לדוגמה, חשוב שההורים יאפשרו לילדיהם להביע רגשות, גם אם הם לא נעימים – ולהבהיר שזה בסדר לכעוס, להיות עצובים או אפילו מיואשים לפעמים. אפשרו להם מרחב בטוח לצעוק, לבכות ובעיקר לדבר על מה שהם מרגישים – תוך שאתם מבהירים שאתם לצידם לאורך כל הדרך ובייחוד ברגעים קשים.
אמפתיה, בהקשר הזה, היא מרכיב חשוב שיסייע לצלוח את האתגרים. אחרי שפורסים את התשתית הזאת, אפשר גם לגבש כלים שיעזרו לשלוט ברגשות ולנהל אותם, בסיועם של מטפלים מקצועיים.
טיפול בוויסות רגשי למבוגרים
טיפול רגשי יכול לסייע בשיפור הוויסות הרגשי בכל גיל – גם אצל אנשים מבוגרים שחושבים שדרכי החשיבה וההתנהגות שלהם כבר התקבעו ולא מאפשרות שינוי. גישות טיפוליות שונות, כמו לדוגמה טיפול CBT, מסייעות לבחון לעומק את התפיסות שמנחות את המטופל, להבין את המנגנונים העמוקים שמשפיעים על הוויסות הרגשי, החשיבה וההתנהגות – וכן להחליף דפוסים מזיקים בדפוסים חיוביים ומועילים יותר.
אחד הנדבכים המרכזיים של תהליך כזה הוא שיפור המודעות. רק בעזרת מודעות גבוהה ניתן להשפיע על המנגנונים הפנימיים שמניעים אותנו – ולהשיג שיפור ארוך טווח בהתנהלות. המטרה הסופית בטיפול תהיה שליטה טובה יותר ברגשות, חיזוק היכולת להכיל רגשות עוצמתיים, העצמת השליטה בדחפים וכן פיתוח שיטות מועילות להרגעה עצמית.