המדריך הישראלי להתפתחות הילד » ויסות חושי
ויסות חושי
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על ויסות חושי אצל ילדים או מבוגרים, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
מה זה ויסות חושי ובמה מתבטאת הפרעת ויסות חושי?
הפרעה בוויסות החושי (SMD) מתבטאת בקושי בסידור המידע שמגיע מהחושים ובתגובה נכונה ופרופורציונלית למידע הזה. בעיות ויסות חושי עלולות ללוות ילדים ומבוגרים, בין היתר כתוצאה מהפרעות או מצבים רפואיים שונים (שנרחיב עליהם בהמשך), או כקושי שעומד בפני עצמו ולא תמיד ברור מדוע וכיצד התפתח.
כדי למנוע מצב שבו בעיה בוויסות חושי תגרום לנזקים משמעותיים, חשוב לפתח מודעות לקשיים שיכולים להתפתח בגלל חוסר ויסות חושי ולרקום מעטפת טיפולית שתאפשר לצלוח אותם. במדריך הזה נצלול לעומק התופעה, נבין מהו בדיוק קושי בוויסות חושי ונלמד מה אפשר לעשות כדי לשפר את חייהם של מי שמתמודדים עם האתגר הזה.
אבחון ויסות חושי בכל קבוצת גיל
על פי הערכות שונות, בין 10 ל-15 אחוזים מהאנשים בעולם סובלים מבעיות בוויסות החושי ברמה כזאת או אחרת. המודעות לתופעה, שהולכת ועולה, מביאה רבים לעבור אבחון התפתחותי בשלב מוקדם יותר ומעודדת קבלת טיפול מועיל, שמותאם אישית למטופל. כדי להתאים טיפול מדויק ומיטיב, כדאי להבין איך מתבטאת ההפרעה הזאת בנקודות שונות לאורך החיים:
• ויסות חושי בגיל הרך – אצל תינוקות ופעוטות שלא יכולים כמובן להסביר במילים את מה שהם מרגישים, חשוב להפנות קשב בעיקר לאופן שבו הם מגיבים למגע. פעוטות שסובלים מרגישות יתר יכולים להגיב בחרדה, בבכי או בכעס גם למגע הקל ביותר, בעוד שבמצב של רגישות מופחתת, הם יכולים שלא להגיב בכלל למגע, אפילו למגע שאמור להכאיב או להציק.
כדאי גם לבחון את התגובה למגע עם מים, בגדים או מאכלים מסוימים, בין אם לדעתכם היא חזקה או חלשה מדי. תגובות חריגות לכל הגירויים האלו אינן מעידות בהכרח על הפרעה נוירולוגית כמובן, אך עשויות לספק קריאת כיוון חשובה להמשך תהליך האבחון.
• ויסות חושי אצל ילדים – ילדים שכבר יודעים לבטא את עצמם בדיבור, יכולים לגלות את כל התסמינים שמופיעים אצל פעוטות – וגם שורה של תסמינים אחרים – כמו לדוגמה הימנעות ממגע, נשיקות וחיבוקים במצב של רגישות יתר, או לחילופין – השתוקקות למגע, נשיקות וחיבוקים במצב של תת רגישות. ילדים שמתקשים בוויסות החושי עלולים להגיב בצורה לא מידתית לעקיצות ופציעות, או שאולי יגיבו באדישות משונה לכל אלו. חשוב לשים לב גם לרגישות לדגדוגים, תגובות חריגות ללכלוך או בררנות "מוגזמת" באוכל.
• ויסות חושי אצל מבוגרים – גם בגיל מבוגר, המאפיינים הבולטים של קושי בוויסות החושי כוללים תגובות חריגות (מופרזות או מופחתות) למרקמים שונים, מגע, כאב, אור, צבעים, טעמים וריחות. בהקשר הזה, חשוב לשאול את עצמכם באיזו תדירות אתם חווים את הקשיים האלו ובאיזו מידה הם משפיעים על חייכם. בכל מקרה, כמובן שמומלץ להיעזר בגורם מקצועי שיידע לאבחן ולהתאים את הטיפול הנכון בשבילכם.
ויסות חושי ואוטיזם: הקשר שחשוב להכיר
אנשים נוטים לחבר באופן מיידי הפרעות בוויסות החושי עם הפרעות על הקשת האוטיסטית.
אכן, במקרים מסוימים, ילדים ומבוגרים על הרצף האוטיסטי יתקשו גם בוויסות חושי ורגשי. עם זאת, לא כל מי שסובלים מבעיה בוויסות החושי בהכרח סובלים גם מאוטיזם. מדובר בקושי שיכול גם לעמוד בפני עצמו, או לנבוע ממצבים אחרים, כמו הפרעות קשב וריכוז, תסמונת טורט או אפילו פוסט טראומה.
שאלון אבחון ויסות חושי: לזהות אתגרים נוספים שאולי התפספסו
כשבוחנים קשיים בוויסות החושי, זה יכול להוות הזדמנות לבדוק את ההתנהלות של ילדינו או של עצמנו בצורה רחבה יותר – ולזהות אתגרים אחרים שאולי מסתתרים מתחת לפני השטח ומשפיעים גם הם על חיינו.
במקרים מסוימים, הפרעה בוויסות החושי היא מולדת ועל פי מחקרים שונים גם עשויה לעבור בתורשה מהאם. במצבים אחרים, ההפרעה יכולה להתפתח כתוצאה מאכילה לא מאוזנת, בעיות שינה, לחץ נפשי מתמשך, טראומות או שינויים הורמונליים. בנוסף, כאמור, התופעה יכולה להיות כרוכה גם בהפרעות נפוצות אחרות כמו ADHD, טורט ואוטיזם.
לכן כאשר מבצעים שאלון ויסות חושי ילדים, חשוב לקחת בחשבון גם את התמונה הרחבה יותר ולבחון, בעזרת גורם מקצועי, לא רק האם התופעה קיימת, אלא מהן ההשפעות הרחבות שלה, מהם הגורמים שאולי תרמו להתפתחותה והם קיימים אתגרים נוספים שחשוב לתת עליהם את הדעת.
גם שאלון ויסות חושי מבוגרים צריך לקחת בחשבון את כל אלו, מכיוון שאבחון יעיל אמור לא רק להשיב על השאלה האם הילד או המבוגר סובלים מבעיות בוויסות החושי – אלא לנתח את הגורמים הרחבים יותר שמשפיעים על התופעה ומושפעים ממנה.
דרכי טיפול בוויסות חושי
טיפול בוויסות חושי יכול להתבסס על כמה כלים מרכזיים. הכלי המוכר ביותר בתחום הוא ריפוי בעיסוק, אשר בעזרתו משפיעים על עיבוד המידע החושי במוח ועל התגובות אליו. תוכנית הטיפול, בהקשר הזה, נבנית על פי הצרכים הייחודיים של כל מטופל. היא יכולה לשלב שיטות שונות, כמו טיפול ביצירה, טיפול רגשי וכן טכניקות משלימות לשיפור המודעות, כמו יוגה ומדיטציה.
ככל שהתוכנית תותאם בקפידה למטופל – כך ניתן יהיה להבטיח שהיא תשפיע לטובה לא רק על הוויסות החושי – אלא על היבטים נוספים ורחבים יותר בהתנהלות, אשר יביאו לשיפור אמיתי בבריאות הגוף והנפש בטווח הארוך.