המדריך הישראלי להתפתחות הילד » אספרגר
תסמונת אספרגר
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על תסמינים ומאפיינים של אספרגר, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
מה זה אספרגר?
תסמונת אספרגר היא הפרעה מוחית ונחשבת לחלק מרצף הספקטרום האוטיסטי (ASD). מדובר בלקות התפתחותית המתאפיינת בקושי משמעותי במיומנויות תקשורת בלתי מילולית, בקשיים חברתיים, בהבנת סיטואציות, בעיכוב התפתחותי ועוד.
מרבית הילדים והמבוגרים המאובחנים כבעלי תסמונת אספרגר חווים קשיים בפיתוח מיומנויות חברתיות, תקשורתיות ורגשיות שונות.
מאפיינים של אספרגר אצל נשים או גברים
הלוקים בתסמונת אספרגר הם לרוב בעלי מנת משכל תקינה ולפעמים אף גבוהה מהנורמה, יש להם יכולת זיכרון גבוהה ואף כישורים טובים בהבנת הנקרא ובלימוד שפות. בשונה מהלוקים בתסמונות אחרות על הרצף האוטיסטי, לתסמונת אספרגר מאפיינים שאינם כוללים בדרך כלל חזרה על פעולות וקשיים ביכולת הדיבור, אבל יכול להיות עיסוק אינטנסיבי כפייתי בנושא מסוים.
אף על פי שהם בעלי יכולות אינטלקטואליות גבוהות, הם מתקשים בתקשורת הקוגניטיבית ובהבנת הסביבה. לתסמונת אספרגר תסמינים הבאים לידי ביטוי ביכולת נמוכה ליצור חברויות, לגלות אמפתיה לסביבה, להשתמש במחוות גוף במהלך שיחה או לנהל שיחה תקינה הכוללת רצף דו־צדדי.
בנוסף לקשיים בתקשורת, לחלק מהלוקים באספרגר יש גם קושי בתזונה והם מפתחים אכילה בררנית הכוללת מספר פריטים קבועים בלבד ללא רצון לשנות. למרות המאפיינים של הלוקים בתסמונת, עם תמיכה סביבתית ומקצועית ניתן לנהל חיים פעילים ופוריים.
הגורמים האפשריים להתפתחותה של תסמונת אספרגר
בישראל חיים אלפי מבוגרים וילדים הלוקים בתסמונת אספרגר ומוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי. לפי הסטטיסטיקה, גברים לוקים באספרגר בשיעור של פי 9 מאשר נשים באותה קבוצת גיל.
כמו אוטיזם, אספרגר מושפע מגורמים גנטיים וסביבתיים רבים, מחלות של האם בעת ההיריון, בעיות במהלך הלידה ועוד, אך אין גורמים ברורים היכולים להצביע בוודאות על הסיבה להתפתחות התסמונת.
מה ההבדל בין אספרגר לאוטיזם?
כששואלים מה זה אספרגר, ניתן לומר כי לאבחון תסמונת אספרגר סימנים היכולים להתאים גם לאבחון אוטיזם בקרב ילדים, בגיל ההתבגרות ואצל מבוגרים, אך עם זאת ישנם הבדלים משמעותיים בין שתי התסמונות.
כשמנסים להגדיר מה ההבדל בין אספרגר לאוטיזם, ניתן לומר כי ללוקים באוטיזם יש קושי ביכולות הדיבור וברכישת שפה, עד כדי חוסר יכולת תקשורת כלל, ובתסמונת אספרגר יכולות הדיבור והשפה תקינות.
אספרגר בתפקוד גבוה מאפשר לפעול באופן עצמאי, לקבל החלטות ולקדם אותן, ישנה מוטיבציה להשיג את הצרכים שהם זקוקים להם ואפילו ליצור קשרים חברתיים, אם כי הם נתקלים לא פעם בקשיים הנובעים בעיקר מתקשורת לקויה.
האבחנה של אוטיזם נעשית ברוב המקרים בגילאי שנתיים עד שלוש, בעוד שבתסמונת אספרגר, אבחון ילדים מתבצע לרוב מגיל שש.
תסמינים של תסמונת אספרגר אצל ילדים או מבוגרים
הלוקים בתסמונת אספרגר יכולים להגיע להישגים לימודיים גבוהים בשל יכולת הזיכרון הטובה, הבנת הנקרא שלהם והם אף יכולים ללמוד שפות מגיל צעיר מאוד. אבל לצד היכולות האלה הם מתקשים להבין כפל משמעות של ביטויים, דימויים, הבעות פנים, שפת גוף, בדיחות, אירוניה ומשחקים המבוססים על דמיון.
ילדים עם אספרגר קל חווים קשיים חברתיים כיוון שהם מתקשים להבין סיטואציות חברתיות, לא תמיד מצליחים לפרש כוונות ואף יכולים להגיב באופן לא מותאם לסיטואציה או באופן לא שגרתי. התגובות כוללות שימוש בביטויים לא מקובלים, שימוש בשפה רשמית, היצמדות לפעילויות קבועות – דבר שיכול להוביל להתרחקות מהם, להצקות ולבידוד.
התגובות החריגות, הכעס, הסרבול, התסכול וחוסר ההשתלבות החברתית מופיעים כבר בגיל הגן. עם העלייה בגיל גם הקושי החברתי גובר, ובגיל בית הספר היסודי הילד מפגין קשיי התנהגות ולפעמים קשיי למידה. גיל ההתבגרות, על מורכבותו, מוביל להכרה והפנמה של המצב החברתי, של הקשיים, של ההתנהגות החריגה ועלול להוביל לחרדה ולדיכאון.
למרות הקשיים הללו, אספרגר וזוגיות יכולים להשתלב, ויש אנשים מפורסמים לא מעטים שלוקים בתסמונת ולמרות זאת פיתחו קריירה מצליחה, זוגיות ומשפחה. אחד הידועים שבהם הוא אילון מאסק, שהודה לאחרונה שהוא מאובחן עם התסמונת, וישנם גם שחקנים מפורסמים המתמודדים אספרגר אך מנהלים חיים מלאים ומצליחים.
סימנים נוספים לקיומה של תסמונת אספרגר: יכולות ותחומי עניין
ללוקים בתסמונת אספרגר יש תחומי עניין מיוחדים ולרוב הם כוללים מקצועות מדעיים או מתמטיים. הם מתעניינים בנושאים הללו וחוקרים עליהם, משקיעים זמן רב ולפעמים מוצאים אנשים נוספים השותפים לתחומים אלה ומפתחים איתם תקשורת. לא תמיד הנושאים תואמים את תחומי העניין של בני גילם, אך זה לא מפריע להם להשקיע בכך אנרגיה רבה.
תסמונת אספרגר בקרב מבוגרים אינה מהווה מכשול ברור להצלחה, ויש לא מעט כאלה המשתלבים היטב בעולם העבודה. לרוב הם צריכים להתאים את בחירת התפקיד ליכולות הייחודיות שלהם ויכולים לתרום משמעותית דווקא בשל יכולותיהם המתמטיות, הזיכרון הייחודי ויכולות לימוד שפות. ניתן להצטרף לקורסים המכשירים את הלוקים בתסמונת לעולם העבודה בתחומים המתאימים להם.
אפשרויות הטיפול בתסמונת אספרגר
טיפול בתסמונת אספרגר מתמקד לרוב בהקניית כישורים תקשורתיים, מיומנויות חברתיות, נורמות התנהגות ואסטרטגיות למידה. ישנן שיטות טיפול שונות המסייעות לתמיכה ושיפור התקשורת, בהן שימוש בבעלי חיים, טיפול בנוירופידבק, טיפול לשיפור הוויסות החושי ולפעמים גם טיפול תרופתי המיועד להקל על חרדות, דיכאון והתנהגות כפייתית.
אחת מהשיטות היעילות היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המסייעת לשפר את הביטחון העצמי, לשנות את צורת החשיבה, את אופן ההתנהגות ולפתח כישורים חברתיים. הטיפול עוזר להבין את צורכי האחר, להבין את הכוונות, להבין הומור, דימויים ולפרש סיטואציות מורכבות באופן נכון. כמו כן, ילד הלוקה באספרגר צריך לפתח מיומנויות משחק, השתלבות עם עוד אנשים ויכולת ביטוי באמצעות טיפול פרטני או קבוצתי.
זכויות רפואיות ללוקים באספרגר שעברו אבחון מקיף
אנשים עם תסמונת אספרגר או הורים לילדים המאובחנים עם התסמונת זכאים לסיוע מהביטוח הלאומי כפי שקבע החוק.
על פי פסק דין מ־2009 בג"ץ חייב את המוסד לביטוח לאומי לזכות את הנמצאים על הרצף האוטיסטי בגמלת נכה. למרות זאת, בני נוער מאובחנים יכולים ללמוד באוניברסיטה ואף לשרת בצבא.