המדריך הישראלי להתפתחות הילד » אבחון התפתחותי
אבחון התפתחותי
המדריך הישראלי להורים שרוצים לדעת הכל על אבחון התפתחותי פרטי, כולל המלצות על אנשי מקצוע מומלצים בתחום.
אבחון התפתחות הילד פרטי
הבאה של ילדים לעולם מלווה בחששות רבים; ישנם הורים רבים שחוששים שאולי תינוקם לא מתפתח בהתאם לקצב הסטנדרטי, ובעוד שבמקרים רבים מדובר בחששות שווא, ישנם מקרים שבהם אכן מדובר בעיכוב התפתחותי. אבחון ילדים בגיל הרך מהווה דרך יעילה לבחון האם תינוקות ופעוטות חווים בעיות בהתפתחות. באילו מקרים כדאי לבצע אבחון שכזה, וכיצד מתבצע האבחון? כאן התשובות.
מהו אבחון התפתחותי?
באופן כללי, אבחון התפתחותי הוא אבחון הנועד לבדוק ולהעריך את התפתחותם של ילדים מבחינה שפתית, גופנית, שכלית, רגשית, וחברתית. כלומר, בדיקה של התפתחות הילד מבחינה גופנית ומבחינה פסיכולוגית.
עיכובים התפתחותיים גופניים מתבטאים באי-יכולתם של ילדים לבצע פעולות גופניות מסוימות, או ביצוע של פעולות בצורה חריגה. כדי לבחון אם מדובר בעיכוב התפתחותי גופני ו/או שכלי, יש לבצע בדיקות אצל מומחים בנושא. המסע מתחיל בדרך כלל אצל רופא ילדים שמאבחן האם ייתכן שמדובר בבעיה גופנית שמעכבת את ההתפתחות. כך למשל, ילדים עם בעיות שמיעה לא יגיבו לגירויים קוליים, ולכן יתקשו מבחינה גופנית. במקרים כאלו, יש לבצע בדיקות נוספות אצל מומחה לשמיעה שיבדוק את חומרת המצב.
אבחון פסיכולוגי התפתחותי, לעומת זאת, הוא אבחון שנעשה כאשר יש חשש לקשיים התפתחותיים פסיכולוגיים/רגשיים/חברתיים אצל ילדים. אבחון מהסוג הזה מתאים לילדים בני שנה ומעלה, שכן בגילאים האלו ניתן להבחין בהתנהגות חברתית, ותגובות של ילדים בצורה ברורה יותר.
כאשר ישנו עיכוב התפתחותי פסיכולוגי, ילדים יחוו קשיים במגוון תחומים, לרבות קשיים בתקשורת עם אחרים, קשיים בהבעה עצמית, קשיים בהבנת שפה, קשיים במוטוריקה גסה, קשיים במוטוריקה עדינה, קושי בוויסות רגשי, ועוד.
אבחון התפתחותי לילדים בגיל הרך
אבחון ילדים בגיל הרך מתבצע בכמה שלבים: תחילה, מטפל מקצועי בתחום, כמו פסיכולוג ילדים או קלינאי תקשורת, אוסף מידע על תפקודו של הילד. המידע נאסף בסביבה הביתית, וגם במקומות אחרים – כמו הגן. לפני תחילת התהליך, חשוב שההורים יספקו את כל המידע הרלוונטי לבדיקה. בבדיקה הזו ניתן לגלות על התנהגותו של הילד, וגם את הגישה והתפיסה של הורים לגבי חינוך וגידול הילד.
לאחר מכן, חשוב לקיים פגישת הכנה עם הילד שדורש אבחון; המטרה של הפגישה היא להעביר מסרים חיוביים לגביי האבחון, ולהכין אותו לבדיקות עתידיות.
כיצד מתבצע אבחון פסיכולוגי התפתחותי?
אבחון פסיכולוגי התפתחותי כולל מספר משימות עבור הילד שעובר אבחון. המשימות האלו מותאמות לגיל הילד, ומטרתן היא לבחון האם הילד יכול לבצע משימות שילדים בגילו אמורים לבצע. המטלות שהילד מקבל כוללות מענה לשאלות פשוטות, ציור של פריטים שונים, בניית דגמים, ועוד.
כאשר הילד מבצע את המטלות האלו, המאבחן ההתפתחותי יבחן את האופן שבו המשימות מתבצעות, וגם את תגובתו של הילד למטלות. דברים שחשוב לשים לב אליהם כוללים אופן התמודדות עם קשיים במשימות, יכולת התמדה, סגנון קוגניטיבי בביצוע של משימות, קצב ביצוע המשימות, יכולת הבנה של קשיים במהלך ביצוע המשימות, ועוד.
מלבד יכולת הביצוע החיצונית של ילדים, חשוב גם לבחון את עולמם הפנימי. במהלך התהליך של אבחון התפתחות הילד פרטי לילדים, המאבחן יבדוק את עולמו הפנימי של הנבדק, ואת תגובותיו לשאלות מסוימות. השאלות הן מכוונות ומגלות רבות על התפיסה הפנימית של ילדים, תוך הבעה של פחדים, משאלות, תפיסה של יחסים עם הסביבה, ואספקטים חשובים אחרים.
תוצאות אבחון פסיכולוגי לגיל הרך
הבדיקות וההערכות שמבצע פסיכולוג התפתחותי תורמות רבות להבנת הילד, ומגבלותיו – אם אכן יש כאלו. לאחר ביצוע האבחונים, המבחנים, והתשאולים, ניתן לקבל מידע מקיף לגביי תפקודו הפסיכולוגי/רגשי/חברתי של הילד שעובר אבחון.
אם אכן יש פערים בהתפתחותו של הילד, והוא חווה קשיים מסוימים, המבדקים מאפשרים לגלות בדיוק מהם אותם קשיים. מטרת האבחון ההתפתחותי לגיל הרך היא לקבל תמונה מקיפה על פערים בתפקודם של ילדים, והיא מאפשרת לגשר על הפערים האלו באמצעות טיפולים מותאמים אישית. בתום המבדקים, הורים צריכים לקבל ייעוץ בנוגע להמשך הדרך. כלומר, כיצד ניתן לטפל בעיכוב התפתחותי, ולהביא לילדים את נקודת המוצא הכי טובה שניתן לתת.
טיפול בעיכוב התפתחותי שנתגלה באבחון התפתחותי
לאחר שמגלים מהם הקשיים שמפריעים לילד להתפתח בקצב מיטבי, ניתן להתחיל בטיפול מתאים. ישנם טיפולים נפלאים רבים שילדים יכולים לקבל במטרה להביא אותם לקצב התפתחותי פסיכולוגי וחברתי תקין. במרבית המקרים, המטפל ייתן הפניה לטיפולים פרא-רפואיים – כמו ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת.
הטיפול יכול לכלול גם הדרכה על ידי הפסיכולוגית ההתפתחותית שמלווה את הצוות בגן – במידה וההורים מסכימים לכך. במקרים שבהם מומלץ להעביר את הילד למסגרת חינוכית אחרת, המטפל ייתן המלצה על כך.
וחשוב לא פחות – תפקיד ההורים; להורים יש השפעה מכרעת על ההתפתחות של ילדם, ולעתים יש לתת להורים את הכלים להתמודדות עם בעיות כאלו ואחרות. הדרכת הורים, ובייחוד הדרכת הורים שמותאמת לסוג העיכוב שהילד חווה, יכולה לעשות פלאים.
ילדים שחווים עיכוב התפתחותי פסיכולוגי, רגשי או חברתי עלולים להתמודד עם קשיים רבים. הוריהם של אותם ילדים צריכים לדעת כיצד להכיל את המצב, וכיצד להתמודד עם מצבים לא פשוטים, כמו התקפי זעם חמורים ותכופים שנובעים מתסכולם של ילדים עם עיכוב התפתחותי. בהדרכות האלו ההורים מקבלים כלים חיוניים שעוזרים להם להתמודד עם המצב בצורה טובה יותר, וגם מלמדים אותם כיצד לסייע לילדם לעבור את המסע הטיפולי.
לסיכום, עיכוב התפתחותי הוא לעולם אינו פשוט – לילדים והורים כאחד. אבחון פרטי לילדים בגיל הרך, על ידי מטפל מקצועי, מאפשר לבחון האם אכן יש עיכוב כלשהו, ואם כן – באיזה עיכוב מדובר. אבחון מקצועי ומדויק מאפשר להורים ולילדים לעבור את הקשיים יחדיו, ולחוות צמיחה מחדש כמשפחה.